Üdvözöljük a

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Europe Direct hírlevél feliratkozás

Kérjük, iratkozzon fel online hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesüljön Európa legfrissebb híreiről, eseményeiről, valamint a Europe Direct Tájékoztató Központ szolgáltatásairól és programjairól.

Július 1-jétől szigorúbb fogyasztói jogok védik a szervezett utazásokat foglalókat

2018. július 11.

Az új szabályok nem csupán a szervezett társasutazásokra vonatkoznak, hanem azokat a fogyasztókat is védik, akik a kombinált nyaralás más formáit veszik igénybe, például olyan testreszabott utazási csomagokat, amikor az utazó egyazon online vagy offline értékesítési helyen különböző elemek közül választhat.

Ausztria kezében a soros elnökség

2018. július 9.

Július 1-jével Ausztria vette át az EU Tanács elnöki posztját hat hónapra. A Tanács elnöki tisztét félévente más-más tagállam tölti be. E féléves időszak során minden szinten a soros elnökség vezeti az üléseket, így biztosítva a Tanácsban az Unió munkájának folytonosságát.

12 millió euró támogatás 242 innovatív kkv-nak, köztük 5 magyar cégnek

2018. július 4.

A jelenleg kísérleti szakaszban járó Európai Innovációs Tanács égisze alatt 30 ország 242 innovatív kis- és középvállalkozása részesül összesen 12 millió euró összegű uniós támogatásban Az ún. kkv-eszköz első szakaszában nyújtott támogatás összege projektenként 50 000 eurót tesz ki. 

Kilátásban a partnerség 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal

2018. június 29.

Az Európai Bizottság felhatalmazást kapott a Tanácstól, hogy megkezdje a tárgyalásokat az AKCS-államok csoportjával. A jelenlegi, Cotonoui Megállapodásként ismert keret 2020 februárjában hatályát veszti.

Európai Egészségbiztosítási Kártya – mire jó és mire nem?

2018. június 26.

Az európai egészségbiztosítási kártya már jó pár éve segíti a turistákat külföldi útjaikon. Azonban számos téves elképzelés kapcsolódik hozzá, amelyre sokszor már csak „élesben” derül fény, amikor vészhelyzetben szeretnénk használni.

2019-es európai választásokon már csak 705 fő EP-képviselőt választunk

2018. június 22.

Az EP-képviselők hivatalosan is jóváhagyták az Európai Tanács által is egyöntetűen elfogadott, a Parlament képviselőjelölti összetételére vonatkozó korábbi javaslatát.

Uniós költségvetés: 1,26 milliárd eurós keretösszeg az Európai Szolidaritási Testület kezdeményezésre

2018. június 20.

Bizottság új programot javasol az Európai Szolidaritási Testület új hosszú távú uniós költségvetés (2021–2027) alatti működésére. A javaslat értelmében a testület az említett időszakban 1,26 milliárd euróval gazdálkodhat. A cél a felkínált lehetőségek körének kibővítése.

Vámkonfliktusok az EU és az USA között - uniós intézkedések

2018. június 19.

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy 2018. június 1-jétől 25%-os vámot vet ki az acél, illetve 10%-os vámot az alumínium EU-ból származó behozatalára. Az EU válaszlépésként június 1-én jogi eljárást indított az Egyesült Államok ellen a Kereskedelmi Világszervezetben. 

Hogyan állunk az Euro bevezetésével?

2018. június 15.

Az Európai Bizottság közzétette a konvergeciajelentést, ami alapján dönt az Európai Unió Tanácsa, hogy egy adott tagállam teljesíti-e az euróövezethez való csatlakozás feltételeit. Az érintett tagállamok: Bulgária, Cseh Köztársaság, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország.

Indul a DiscoverEU program

2018. június 12.

Az EU következő, garantáltan nagy népszerűségnek örvendő kezdeményezése lesz a DiscoverEU program. A célcsoportot a 18 éves európai fiatalok alkotják, akik közül idén 15000-en kapnak lehetőséget arra, hogy egy különleges utazási igazolvánnyal bejárják Európát. 

Uniós költségvetés 2021-2027: InvestEU program

2018. június 7.

A Bizottság a következő, 2021–2027-re vonatkozó hosszú távú uniós költségvetésben javasolja az InvestEU program létrehozását, amely egy fedél alá hozza az uniós költségvetésből hitelek és garanciák formájában nyújtott finanszírozási formákat.

Európai migrációs stratégia: a helyzet továbbra is instabil

2018. június 1.

A Bizottság jelentést tett az európai migrációs stratégia és a Bizottság 2017. decemberi politikai ütemterve alapján elért előrehaladásról, és meghatározta a jövőbeli főbb intézkedéseket. A közös uniós erőfeszítések továbbra is eredményesek, ám a helyzet a folyamatos migrációs nyomás miatt még mindig instabil, amint ezt a kelet- és nyugat-mediterrán útvonalon érkezők számának növekedése is jelzi.

Integráció és biztonság: fókusztémák az EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozón

2018. május 30.

Az Európai Unió és a nyugat-balkáni partnerországok vezetői a szófiai csúcstalálkozójukon megerősítették a térség európai integrációs perspektíváját, továbbá számos konkrét intézkedést határoztak meg az összeköttetések, a biztonság és a jogállamiság területén folytatott együttműködés megerősítése érdekében.

Nyugdíjak az EU-ban

2018. május 25.

Jelenleg 1,9 millióval kevesebb idősebb európai van kitéve a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázatának, mint tíz évvel ezelőtt, ugyanakkor csak az utóbbi 3 évben 4,1 millióval növekedett az aktív munkaviszonyban álló idősebb korú munkavállalók száma.

Az EU kereskedelmi kapcsolatai Ausztráliával és Új-Zélanddal

2018. július 15.

2018 júniusában az Európai Bizottság hivatalosan is elindította a kétoldalú szabadkereskedelmi tárgyalásokat Ausztráliával és Új-Zélanddal. Az ezen országokkal való megállapodás biztosítja majd, hogy az európai vállalkozások egyenlő feltételek mellett versenyezhessenek azokkal az országokkal, amelyek Új-Zélanddal és Ausztráliával már kereskedelmi megállapodásokat kötöttek. 

Összehangolná a katonai erőket a hatékonyabb védelemért az EP

2018. július 11.

Hatékonyabbá tenné a tagállamok védelmi és katonai fellépését, ha összevonnák és jobban koordinálnák az erősforrásaikat. Évi több milliárd euró megy kárba a védelmi beszerzésekre fordított összegből a beszerzési folyamatok korlátai és a felesleges többletkapacitások miatt.

Entente Florale: Veszprémben járt a nemzetközi zsűri

2018. július 6.

Elsőre jó benyomásokat szerzett a városról az Entente Florale szakmai zsűrije: a jó kondícióban lévő épületek, a harmonikus utcabútorok és jól gondozott fák mellett van azonban néhány javaslat is.

Európai innovációs eredménytábla 2018: az EU-nak növelni kell a teljesítményét

2018. július 2.

A Bizottság minden évben összehasonlító értékelést tesz közzé a tagállamok innovációs teljesítményéről, és összeveti azt nemzetközi vetélytársaink teljesítményével is. Az adatok segítenek a tagállamoknak és az EU egészének abban, hogy felmérjék, az erőfeszítéseket mely területekre kell összpontosítani.

K+F az EU-ban 2020 után: Horizont Európa program

2018. június 27.

A 2021 és 2027 közötti időszakra szóló, következő hosszú távú uniós költségvetés keretében a Bizottság 100 milliárd eurót javasol kutatásra és innovációra fordítani.

EUrópa sátor - Családi nap a Veszprémvölgyben

2018. június 25.

2018. június 30-án az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ Családi Napján Európa sátorral és érdekes programokkal csatlakozik az Euope Direct iroda.

Veszélyben a beporzó rovarok - mit tesz az EU?

2018. június 22.

A beporzó rovarok körében 10-ből egy faj a kihalás szélére került, a méh- és lepkefajoknak pedig mintegy harmada esetében a populáció csökkenése figyelhető meg. Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, hogy megállítsa és visszaszorítsa a vadon élő beporzó rovarok előfordulásának és sokféleségének hanyatlását. 

Az EU-digitalizációjának támogatása 2020 után: Digitális Európa program

2018. június 20.

A Digitális Európa program keretében 9,2 milliárd eurót fordítana az EU a következő hosszú távú, 2021–2027 közötti időszakra vonatkozó uniós költségvetésben a mind sürgetőbb digitális kihívások kezelésére.

EU–USA kereskedelem: Az Európai Bizottság ellensúlyozó vámokat hagyott jóvá az amerikai termékekre

2018. június 18.

Az acél- és alumíniumtermékekre kivetett egyesült államokbeli vámokra adott válasz részeként a biztosi testület jóváhagyta azt a határozatot, amellyel az EU kiegészítő vámokat vet ki az amerikai termékeknek a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) benyújtott teljes listájára.

Megjelentek a 2018. évi országspecifikus ajánlások

2018. június 13.

Az Európai Bizottság által közzétett ajánlások gazdaságpolitikai útmutatással szolgálnak a tagállamoknak a következő 12–18 hónapra vonatkozóan, és az elmúlt években elért eredményekre épülnek.

Duplázódhat az Erasmus program kerete 2021-2027 között

2018. június 11.

A 2021–2027-es időszakra szóló következő, hosszú távú uniós költségvetés tekintetében az Európai Bizottság az Erasmus program finanszírozásának kétszeresére, azaz 30 milliárd euróra történő emelésére tett javaslatot.

Új uniós szabályok a tengeri hulladék csökkentéséért

2018. június 5.

Egyre több műanyag hulladék szennyezi a világ óceánjait és tengereit. A Bizottság ezért új szabályokat javasol az Európa tengereiben és tengerpartjain 10 leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag termékre vonatkozóan.

12 kérdés Európa jövőjéről - a Bizottság online civil konzultációt indít

2018. május 30.

2018. május 9-én, az Európa-napon minden európait megszólítva online polgári konzultációt indított az Európai Bizottság, hogy megkérdezze a polgárokat, milyen irányt vegyen az EU a jövőben.

Mennyire digitális országban élünk?

2018. május 28.

Az Európai Bizottság közzétette a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) 2018-as értékeit. A 28 uniós tagállam között Magyarország a 23. helyen áll. A vizsgált 5 mutatóból 4 esetében Magyarország elmarad az uniós átlagtól.

Rekordmagasságú az EU támogatottsága - magyar adatok

2018. május 25.

58%-ra nőtt azon magyar állampolgárok aránya, akik elégedettek az Unión belüli demokrácia működésével (az EU-átlag 46%), és több mint 60 %-uk szerint jó dolog Magyarország EU-tagsága. A 2018. áprilisi Eurobarométer-felmérés azt vizsgálta, hogyan viszonyulnak a polgárok az EU-tagsághoz és annak előnyeihez, mennyire érzik úgy, hogy számít a szavuk, és mit gondolnak a jövőre esedékes európai választásokról.