Üdvözöljük a

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Új szabályok a határokon átnyúló csomagkézbesítésre vonatkozóan

2018. április 17.

Az EU azzal kívánja ösztönözni az e-kereskedelmet, hogy uniószerte megkönnyíti a fogyasztók és a vállalkozások számára a kézbesítési díjak összehasonlítását. A reform értelmében a kézbesítési díjakat egy honlapon teszik majd közzé, melynek segítségével a felhasználók kiválaszthatják a legjobb díjakat. 

Közlekedésbiztonság az EU közútjain

2018. április 11.

2017-ben 25 300-an vesztették életüket Európa útjain. Ez 2016-hoz képest 300-zal (–2%), 2010-hez képest pedig 6200-zal (–20%) kevesebb közúti halálesetet jelent. A tendencia biztató, azonban még így is igen nagy kihívást fog jelenteni az EU azon célkitűzésének a teljesítése, hogy 2010 és 2020 között a felére csökkenjen a halálos kimenetelű közúti balesetek száma.

Külföldi utazás közben is elérhetőek a digitális előfizetések április 1-jétől

2018. április 6.

2018. április 1-jétől az új uniós jogszabályoknak köszönhetően egy másik uniós országból is elérhetjük azon online filmjeinket, zenéinket és játékainkat, amelyekre otthon fizettünk elő. A jogszabály olyan online előfizetéses szolgáltatásokra vonatkozik, mint a Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify Deezer és társaik.

WiFi4EU: EU-s támogatás ingyenes wifi-hotspotokra – már regisztrálhatnak a települések

2018. március 28.

Az európai települések egy portálon regisztrálhatják adataikat, ha uniós támogatással ingyenes wifi-hotspotokat (vezeték nélküli internet-hozzáférési pontokat) szeretnének létesíteni közterületeiken. A regisztrált települések a továbbiakban pályázati felhívások keretében ingyenes WiFi4EU-hotspotok kiépítésére fordítható uniós finanszírozást pályázhatnak meg. Az EU 2020-ig összesen 120 millió eurót nyújt mintegy 8000 településnek.

Játékok és autók vezetik a veszélyes termékek listáját

2018. március 23.

Az Európai Bizottság közzétette 2017. évi jelentését a veszélyes termékek riasztási rendszeréről. A jelentés szerint a nemzeti hatóságok 2017-ben fokozott mértékben használták a riasztási rendszert, amelyben több mint 2 000 veszélyes termékre vonatkozó riasztást köröztettek. A jelentett és a piacról eltávolított veszélyes termékek listáját játékok – például a népszerű ujjpörgettyűk (handspinner) egyes modelljei – és gépjárművek (autók és motorkerékpárok) vezették. 

A Dohány utcai zsinagóga elnyerte az Európai Örökség címet

2018. március 19.

Az Európai Örökség címmel olyan helyszíneket tüntetnek ki, amelyek az európai eszményekért és értékekért folytatott küzdelem, illetve az európai történelem és integráció kiemelkedő emlékei, jelképei. A Dohány utcai zsinagóga több mint 150 éves épülete a legnagyobb zsinagóga Európában.

A magyar gazdasági és szociális helyzet - megjelentek az éves uniós országjelentések

2018. március 14.

Az Európai Bizottság közzétette a tagállamok gazdasági és szociális helyzetéről készített éves elemzését, benne az országspecifikus ajánlások végrehajtásában elért eredményekkel és a lehetséges kockázatok értékelésével. A tél végén jelenő oszágjelentések kiindulópontként szolgálnak a tagállamok nemzeti programjának történő kidolgozásához.

Rekordszintű a foglalkoztatottság az EU-ban

2018. március 9.

Az egy évvel ezelőtti szinthez képest az uniós foglalkoztatottság 1,7 százalékkal nőtt. Ez 4 millióval több alkalmazottat jelent, akikből 2,7 millió az euróövezetben dolgozik. A 20–64 évesek körében az EU foglalkoztatási rátája az elmúlt három év során folyamatosan nőtt, és 2017 harmadik negyedévében elérte a 72,3 százalékos arányt, vagyis az eddigi legmagasabb szintet.

Juncker-terv: Több mint 60 millió euró innovatív magyar kis- és középvállalatoknak

2018. március 5.

A Juncker-tervként emlegetett Európai Beruházási Terv keretében aláírták az első, csak Magyarországra szóló InnovFin keretmegállapodást, amelynek nyomán az Erste Bank Hungary mintegy 350 innovatív kis- és középvállalatnak biztosíthat kedvezőbb feltételekkel hiteleket, illetve lízingmegállapodásokat.

Az EU költségvetése 2020 és 2027 között

2018. március 1.

Az Európai Bizottság várhatóan 2018. május elején fogja előterjeszteni az Európai Unió 2020 utáni új pénzügyi keretprogramjának hivatalos javaslatát. A Bizottság addig is folytatja a párbeszédet az érdekeltekkel a nyilvános konzultációkon keresztül. A polgárok március 8-ig mondhatnak véleményt arról, hogy szerintük az Unió mely területeken teremt leginkább értéket, és mely területekre kellene összpontosítania a beruházási forrásokat annak érdekében, hogy minden egyes befektetett euró a lehető legnagyobb hatást érje el.

A GDPR-rendelet legfontosabb pontjai

2018. február 26.

2018. május 25-től az EU Általános Adatvédelmi Rendelet (General Data Protection Regulation, GDPR) szabályait kell alkalmazni az adatkezelés területén minden uniós tagállamban, így Magyarországon is.  

A vállalkozások egységes versenyfeltételekben részesülnek majd, hiszen székhelytől függetlenül egyetlen szabályrendszer vonatkozik az Unióban tevékenykedő valamennyi vállalatra. A rendelet legfontosabb pontjai alább.

Fiatalkori munkanélküliség az EU-ban: javuló helyzet, de még van mit tenni

2018. február 21.

A gazdasági válság kirobbanásával párhuzamosan emelkedett a munkanélküli fiatalok száma Európában. Az EU-ban a 15–24 év közöttiek körében a munkanélküliségi ráta a 2008. évi 15%-ról 2013 elejére 24%-ra ugrott, élen Görögországgal (60%), Spanyolországgal (56,2%), Horvátországgal (49,8%)... Hogyan kezeli a problémát az EU és mit javasol az Európai Parlament?

Veszprém bejutott az EKF 2023 pályázat második körébe

2018. február 16.

Debrecen, Győr és Veszprém pályázatait ajánlja az Európa Kulturális Fővárosa (EKF 2023) projekt döntőjébe a pályázat független nemzetközi szakértői testülete. 

2018. téli időközi gazdasági előrejelzés: stabil és tartós expanzió

2018. február 12.

Az euróövezetben és az EU-ban a növekedés üteme felülmúlta a várakozásokat, miközben folytatódott a gazdasági fellendülés növekedésbe fordulása. A kiemelkedő gazdasági teljesítmény az előrejelzés szerint 2018-ban (várható növekedési ütem: 2,3%) és 2019-ben (várható növekedési ütem: 2 %) is folytatódik, mind az euróövezetben, mind pedig az EU-ban.

Európa számokban: városlakók vs. vidékiek

2018. február 7.

A városok évszázadok óta a fejlődés legfontosabb színterei: a vidéki területeknél fejlettebb infrastruktúrával, kulturális, oktatási, egészségügyi tudományos és gazdasági központokként vonzzák a lakosságot, akik a vidéki életmódot gyakran váltják városira.

2,1 milliárd € az európai induló innovatív vállalkozások fellendítésére

2018. április 13.

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Alap (EBA) útjára indította a kockázatitőke-alapok páneurópai alapját (VentureEU) azzal a céllal, hogy Európa-szerte fellendítse az induló és a felfutóban lévő innovatív vállalkozásokba irányuló beruházásokat.

Az Európai Unió és a digitális egységes piac

2018. április 9.

A digitális eszközök és szolgáltatások terén az uniós polgárokra és vállalkozásokra még számos kiaknázatlan lehetőség vár. Az online vásárlástól és tanulástól kezdve a számlabefizetésen át egészen az online hivatali ügyintézésig a világháló a legjobb megoldás, ha ehhez adottak a feltételek. 

Hogyan látják a jövőt a felsőoktatási intézmények a Brexit után?

2018. március 30.

Az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséről szóló referendum hatása a felsőoktatási szektorban még nagyrészt ismeretlen, bár kockázatokat rejthet magában. A szélsőséges esélylatolgatásokat foglalja össze a CGHE jelentése.

Az Erasmus+ virtuális lesz

2018. március 26.

Az EU egyik ikonikus és legsikeresebb programja, az Erasmus+ mobilitási intézkedései között mától egy online verzió is megtalálható, hogy még több diák és fiatal között hozzon létre kapcsolatot az európai országokban és az EU déli szomszédságában.

Brexit: nyilvános a kilépéséről rendelkező megállapodás tervezete

2018. március 21.

Az Európai Bizottság közzétette az EU és az Egyesült Királyság között az utóbbi kilépéséről megkötendő megállapodás tervezetét. Az ország 2019. március 30-án fog kilépni az Európai Unióból, ezt megelőzően pedig a Tanácsnak, az Európai Parlamentnek, valamint az Egyesült Királyságnak meg kell kötnie a kilépésről rendelkező megállapodást.

Tízéves a REACH-rendelet: biztonságosabb vegyi anyagok a fogyasztók, a munkavállalók és a környezet számára

2018. március 16.

A vegyi anyagok életünk minden területén jelen vannak, ugyanakkor bizonyos anyagok kockázatot jelenthetnek az emberi egészségre és a környezetre. A REACH-ről készült felülvizsgálat azt mutatja, hogy a vegyi anyagokról szóló rendeletnek  köszönhetően az uniós vállalkozások és hatóságok gondoskodni tudnak a vegyi anyagok biztonságos használatáról és a veszélyes anyagok fokozatos kivonásáról.

Az üvegházhatású gázok csökkentése - mindenkinek részt kell vállalni

2018. március 12.

A közös kötelezettségvállalási rendelet nemzeti célkitűzéseket határoz meg az üvegházhatású gázok csökkentésére, hogy az EU tartani tudja a párizsi klímamegállapodásban foglalt vállalásait. 

A Brexit következményei az uniós vállalkozásokra

2018. március 7.

Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból az egyik legégetőbb probléma a brüsszeli napirenden. A Brexit kimenetele körüli bizonytalanság mind az európai, mind a brit cégeknek sok fejtörést és aggodalmat jelent. Az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége (Eurochambres) napi szinten követi a Brexit körüli fejleményeket, hogy az uniós vállalkozásokat időben fel lehessen készíteni a változásokra.

Európai utazástervezés – munkaszüneti napok a tagállamokban 2018-ban

2018. március 2.

Európai utazásokhoz remek alkalmat szolgáltatnak az itthoni munkaszüneti napok, hogy spóroljunk a szabadságunkkal. Ugyanakkor kiruccanásaink előtt érdemes annak is utánanézni, hogy a célországban nincs-e épp szünnap.

Hatékonyabb EU: a Bizottság előterjesztette elképzeléseit az EU hatékonyabb működésére

2018. február 28.

Az EB február közepén több olyan gyakorlati lépést javasolt, amelyek révén hatékonyabbá tehető az Európai Unió működése, valamint javítható az uniós intézmények vezetői és a polgárok közötti kapcsolat.

 

Külföldi befektetések az EU-ban: gazdasági előnyök és az európai érdekek védelme

2018. február 23.

Az EU a világ egyik legnyitottabb beruházási rendszere, és az uniós tagállamok együttvéve a világon a legkisebb mértékben korlátozzák a közvetlen külföldi befektetéseket. Most az EU keretrendszert hozna létre az ide érkező közvetlen külföldi befektetések egységes európai átvilágításához.

Európai stratégia a műanyaghulladék kezelésére

2018. február 19.

Elfogadásra került az első páneurópai stratégia, aminek célja megvédeni a környezetet a műanyagokkal való szennyezéstől, ugyanakkor támogatni a növekedést és az innovációt úgy, hogy a műanyagok jelentette kihívást Európa javára fordítsa. 

Online vásárlás - vége a geo-blokkolásnak

2018. február 14.

2018 végéig eltörli az EU a területi alapú korlátozást, a geo-blokkolást, így könnyebb lesz beszerezni valamit egy másik országban lévő cégtől az interneten.Mára sokak számára az online vásárlás a mindennapi élet része lett. Legyen szó akár ruhákról, elektronikai készülékekről, háztartási gépekről, vagy bútorokról, 2017-ben az európaiak 57%-a vásárolt valamit az interneten.

Bizottsági iránymutatás az új adatvédelmi szabályokról (GDPR)

2018. február 9.

A Bizottság iránymutatást tesz közzé, hogy megkönnyítse az új adatvédelmi szabályok május 25-től esedékes, zökkenőmentes és közvetlen alkalmazását. Az EB a kkv-knak szóló új online eszközt is létrehoz.

Infrastrukturális fejlesztések Veszprémben és környékén

2018. február 5.

Petőfi Színház rekonstrukciója, a Márkó-Bánd kerékpárút, veszprémi belvárosi körforgalmak...