Üdvözöljük a

A Brexit következményei az uniós vállalkozásokra | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A Brexit következményei az uniós vállalkozásokra

2018. március 7.

Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból az egyik legégetőbb probléma a brüsszeli napirenden. A Brexit kimenetele körüli bizonytalanság mind az európai, mind a brit cégeknek sok fejtörést és aggodalmat jelent. Az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége (Eurochambres) napi szinten követi a Brexit körüli fejleményeket, hogy az uniós vállalkozásokat időben fel lehessen készíteni a változásokra.

2017 decemberében hosszas és nehéz tárgyalások eredményeként konszenzus született a Brexittárgyalások három központi kérdésében: az állampolgárok jogairól, az úgynevezett "válási számláról", és az Írország és Észak-Írország közötti határellenőrzésről. Ezt követően, 2018. január elején megkezdődött az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáról szóló egyeztetések második szakasza.

 

A kiválási egyezményt már 2018 októberére véglegesíteni kellene, hogy a szigetország kilépésének tervezett, 2019. március 29-i időpontjáig a ratifikációra is legyen elegendő idő. Az EU másfél éves átmeneti időszakot adna az Egyesült Királyságnak a brit EU-tagság megszűnése után. Ez azt jelenti, hogy másfél évvel az Egyesült Királyság tervezett európai uniós kiválása után, 2020. december 31-én zárnák le a bennmaradó tagállamok a Brexitet követő esetleges átmeneti időszakot. Az átmeneti időszak hossza és az ideje alatt alkalmazandó feltételek heves viták tárgya az EU és Nagy-Britannia között.

 

A szigetországnak az átmeneti időszakban is teljes körűen be kellene tartania a közösségi jogot, beleértve
az újonnan elfogadott szabályokat, eleget kellene tennie a költségvetési kötelezettségvállalásoknak (a briteknek annak ellenére is fizetniük kéne a "tagsági" díjat az EU közös kasszájába 2020 végéig, hogy 2019 tavaszán kilépnek), illetve alá kellene vetnie magát az Európai Bíróság joghatóságának. Mindeközben ugyanakkor már nem vehetne részt az uniós döntéshozatalban, tehát semmilyen uniós kérdésben sem lenne már szavazati joga.


Az Egyesült Királyság ezen átmeneti időszakban is részese lenne a vámuniónak és az egységes piacnak, így nem kezdhetne kereskedelmi tárgyalásokat más tagállamokkal sem. Eszerint minden brit üzleti vállalkozás, “kicsi és nagy egyaránt”, az átmeneti időszakban ugyanúgy folytathatja kereskedelmét az EU-val, mint most.

 

A brexit szakértő kihangsúlyozta, hogy az uniós vállalkozásoknak mihamarabb meg kell kezdeniük a felkészülést a brit kilépésre. A brit kilépés következményeinek értelmezéséhez az Európai Bizottság folyamatosan frissíti jogi háttéranyagait, amelyek jelentős segítséget jelenthetnek a vállalkozások felkészítésében! Legyen szó vámokról, származási szabályokról, ipari termékekről stb., az Európai Bizottság részletes szakértői anyagokban ismerteti a jövőbeli változásokat.

 

A háttéranyagok folyamatosan frissülnek.

 

Az Európai Bizottság a brit cégeket is igyekszik felkészíteni arra, hogyan alkalmazkodjanak Nagy-Britannia „harmadik országgá” válásához. Ha nem lesz megállapodás a brit kilépés utáni kapcsolatrendszerről a Brexittárgyalások végén, akkor az Európai Unió külső országként fogja kezelni Nagy-Britanniát. A Financial Times  brit gazdasági napilap szerint tizenöt brit gazdasági szektor részesült ilyen jellegű felkészítő tájékoztatásban. A megkeresett ágazatok sora a gyógyszeripartól a tengerhajózási cégeken és az ásványvízgyártó vállalatokon át a közúti fuvarozókig és a légitársaságokig terjed. Ezeknek a vállalatoknak most brit hatósági működési engedélyekre van szükségük, és ezek az engedélyek jelenleg még érvényesek az Európai Unióban is.

 

Az egyik legfontosabb pont, hogy nem a 2019 tavaszi brit kilépésig, hanem az átmeneti időszak végéig (a jelenlegi uniós ajánlat szerint 2020 végéig) kellene Nagy-Britanniának biztosítania az emberek unión belüli szabad mozgásának feltételeit. Mindez azt jelentené, hogy aki a 2019 tavasz és 2020 vége közötti brit kilépési átmeneti időszakban érkezik a szigetországba, azt ugyanolyan uniós állampolgári jogok illetik meg, mint a bármelyik másik EU-s tagországban. (Cserébe a brit állampolgárok is ugyanolyan jogokat élveznének 2020 végéig minden más tagállamba érkezve).

 

London célja hosszú távon egy átfogó szabadkereskedelmi megállapodás megkötése az Európai Unióval.


Az Eurochambres 2018. március 20-án tartja következő Brexit munkacsoport ülését a Régiók Bizottságában, Brüsszelben. Az ülés kiváló alkalom arra, hogy a kamarai szakértők megosszák egymással a Brexittel kapcsolatos aggodalmaikat, valamint azt is, hogy tagállami és kamarai szinten milyen kezdeményezéseket tesznek ezen a területen.

 

Forrás: MKIK Brüsszeli Képviselete (hírlevél)