Üdvözöljük a

Az EU és Japán gazdasági partnerségi megállapodást írt alá | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az EU és Japán gazdasági partnerségi megállapodást írt alá

2018. augusztus 7.

A kereskedelmi megállapodás az Európai Unió által eddig megtárgyalt legnagyobb horderejű megállapodás, amely több mint 600 millió embert magában foglaló nyitott kereskedelmi övezetet hoz létre.

 

 

 

A megállapodás eltörli a Japánba exportáló uniós vállalatok által fizetett, évi 1 milliárd eurót kitevő vámok túlnyomó többségét, és számos régóta fennálló szabályozási akadály megszűnéséhez vezetett, például a személygépkocsikra vonatkozóan. A megállapodás emellett megnyitja majd a 127 millió fogyasztót számláló japán piacot a legfőbb uniós mezőgazdasági termékek exportja előtt, valamint számos más ágazat esetében növelni fogja az uniós exportlehetőségeket.

 

A gazdasági partnerségi megállapodás ezen túlmenően számos területen megerősíti az Európa és Japán közötti együttműködést, megerősíti a fenntartható fejlődés iránti közös elkötelezettségünket, és – most első ízben – külön kötelezettségvállalást tartalmaz majd az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodásra vonatkozóan.

 

A megállapodás fő elemei

Az uniós mezőgazdasági exportot illetően a megállapodás különösen:

  • eltörli a japán vámokat számos sajtféle, köztük a Gouda és a Cheddar tekintetében (amelyekre jelenleg 29,8%-os vámot alkalmaznak), valamint az exportált bor tekintetében is (ezek vámja jelenleg átlagosan 15%);
  • lehetővé teszi az EU számára, hogy jelentősen növelje a Japánba irányuló marhahús exportját, a sertéshús tekintetében pedig a feldolgozott hús vámmentesen, a friss hús pedig majdnem vámmentesen lesz exportálható;
  • biztosítja több mint 200 minőségi európai mezőgazdasági termék úgynevezett földrajzi árujelzők általi oltalmát Japánban, valamint biztosítja bizonyos japán földrajzi árujelzők védelmét az EU-ban.

A megállapodás megnyitja a szolgáltatások piacát is, különös tekintettel a pénzügyi szolgáltatásokra, az elektronikus kereskedelemre, a távközlésre és a közlekedésre. Továbbá:

  • 48 japán nagyváros vonatkozásában garantálja az uniós vállalkozások számára a nagy közbeszerzési piacra jutást, valamint lebontja az akadályokat a gazdasági szempontból fontos vasúti ágazat nemzeti szintű közbeszerzései elől;
  • a vámok eltörlését megelőző hétéves átmeneti időszakok bevezetésével kezeli az EU számára érzékeny kérdéseket, például az autóiparban.

A teljes sajtóközlemény ide kattintva olvasható.

 

Forrás: ec.europa.eu