Üdvözöljük a

DiscoverEU: 12 000 további ingyenes jegy a 18 éves fiatalok számára, hogy felfedezzék Európát | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

DiscoverEU: 12 000 további ingyenes jegy a 18 éves fiatalok számára, hogy felfedezzék Európát

2018. november 5.

A DiscoverEU első pályázati fordulójának sikerét követően az Európai Bizottság 2018. november 29-én meghirdeti az ingyenes jegyek második pályázati fordulóját. 

Az Unió 18 évesei 2018. december 11-ig pályázathatnak ingyenes jegyért, amellyel lehetőségük nyílik arra, hogy 2019. április 15-től október 31-ig beutazzák Európát. A DiscoverEU első pályázati fordulójának köszönhetően több ezer fiatal építhetett valódi közösséget Európa-szerte. A közösségi média révén kapcsolatba kerülő résztvevők, akik korábban nem ismerték egymást, csoportosan utaztak városról városra vagy látták vendégül egymást.

 

 

Ki és hogyan pályázhat?

  • A jelentkezés előfeltétele, hogy a pályázó 2018. december 31-ig betöltse a 18. évet, és utazását 2019. április 15. és október 31. között legfeljebb 30 napos időszakra tervezze.

  • Az érdeklődő fiataloknak az Európai Ifjúsági Portálon kell jelentkezniük.

  • A pályázatok elbírálását és a kedvezményezettek kiválasztását egy értékelő bizottság fogja végezni.

  • A pályázókat 2019. január közepén értesítik az eredményről. 

A sikeres pályázózók egyedül vagy öt fős csoportban utazhatnak. Alapesetben vasúton, de hogy minél több helyre eljuthassanak Európában, olyan alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, mint a busz vagy a komp, illetve kivételes esetekben a repülőgép. Így a távoli területeken vagy szigeteken élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a kezdeményezésben. 

 

A DiscoverEU második pályázati fordulójának meghirdetését Navracsics Tibor biztos azon a mai rendezvényen jelentette be, amelyen az ifjúság, az oktatás, a közlekedés és a turizmus területének képviselői, valamint a kezdeményezésben idén nyáron részt vevő fiatalok jelentek meg. A találkozó annak a folyamatban lévő munkának a részét képezi, amely a DiscoverEU élményét kívánja a jövőben még hatékonyabb és hozzáférhetőbb formában folytatni. Meghívást kapott többek között az Európai Szegénységellenes Hálózat és hasonló szervezetek is annak megvitatása céljából, hogy hogyan lehet a DiscoverEU jövőbeli fordulói során javítani a társadalmi befogadást.

 

További lépések

A DiscoverEU és a kezdeményezés által a fiataloknak EU-szerte kínált tapasztalat iránti nagy érdeklődésre való tekintettel az Európai Bizottság a 2020 utáni következő hosszú távú költségvetés keretében 700 millió euró elkülönítését javasolta a kezdeményezésre a jövőbeli Erasmus program címén. Amennyiben az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyja a javaslatot, 2021 és 2027 között további 1,5 millió 18 éves fiatalnak nyílik lehetősége az utazásra.

 

Háttér-információk

A DiscoverEU júniusban indult, költségvetése 2018-ban 12 millió eurót tett ki. Eddig több mint 15 ezer fiatalnak nyílt lehetősége arra, hogy beutazza Európát. Idén, a kulturális örökség európai évében az utazók számos, Európa kulturális örökségének megünneplésére Európa-szerte megrendezésre kerülő rendezvényen vehettek részt.

 

A 2018. július 9. és szeptember 30. között lezajlott első pályázati fordulón – országonként meghatározott éves kvóta alapján – mintegy 15 ezer fiatal kapott utazási igazolványt. A kiválasztott fiatalok egyedül vagy legfeljebb öt fős csoportban 30 napon keresztül látogatást tehettek az EU egy vagy több tagállamába. 

 

További információ

Tájékoztató

Tájékoztató a fiatal utazók beszámolójáról

Európai Ifjúsági Portál