Üdvözöljük a

Egészségügyi helyzet az EU-ban | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Egészségügyi helyzet az EU-ban

2018. december 3.

Az Európai Bizottság és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által kiadott, „Egészségügyi pillanatkép: Európa” című 2018. évi közös jelentés szerint a várható élettartam folyamatos növekedése lelassult, és továbbra is jelentős különbségek mutatkoznak az országok között és az országokon belül

 

 

 

Főbb megállapítások

 

· A várható élettartam a közelmúltban gyorsan és folyamatosan emelkedett az uniós tagállamokban. 2011 óta azonban ez a növekedés jelentősen lelassult. Ráadásul a várható élettartam nem csupán a nemek, hanem a társadalmi-gazdasági helyzet szerint is nagy egyenlőtlenségeket mutat. Például az alacsony iskolázottságú 30 éves férfiak az EU-ban átlagosan mintegy 8 évvel rövidebb életre számíthatnak, mint az egyetemi végzettséggel rendelkezők.

 

· Különböző országokból származó adatok szerint az egészségügyi kiadások közel 20%-át jobban is fel lehetne használni. Szakpolitikai eszközök ötvözésével biztosítható lenne a megfelelő ár-érték arány, így optimalizálhatók lennének a kiadások, például ha a gyógyszerek kiválasztása, alkalmazási körének meghatározása, illetőleg beszerzése és árazása az egészségügyi technológiaértékelés keretében történne.

 

· 2015-ben több mint 84 000-en haltak meg Európában mentális egészséggel kapcsolatos probléma következtében. A mentális egészséggel kapcsolatos problémák teljes költsége a becslések szerint évente több mint 600 milliárd eurót tesz ki.

 

· A serdülőkorúak legalább 40%-a számol be az előző hónapban történt legalább egy alkalmi nagyivásról. Az alkoholellenes politikák hatására ugyan több uniós országban csökkent az alkoholok általános fogyasztása, a serdülők és felnőttek körében egyaránt tapasztalható súlyos alkoholfogyasztás azonban továbbra is fontos népegészségügyi problémát jelent.

 

· Az alacsony jövedelmű háztartások a magas jövedelmű háztartásoknál ötször nagyobb valószínűséggel számolnak be arról, hogy nem férnek hozzá a szükséges ellátásokhoz.

 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

 

Forrás: ec.europa.eu