Üdvözöljük a

Hivatalosan is elindult az Európai Szolidaritási Testület | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hivatalosan is elindult az Európai Szolidaritási Testület

2018. október 4.

Európai fiatalok mostantól uniós szolidaritási programokban vállalhatnak önkéntes vagy fizetett munkát. A program keretében oktatással, egészségvédelemmel, környezetvédelemmel, katasztrófák megelőzésével, élelmiszerek és egyéb áruk biztosításával, bevándorlók és menedékkérők fogadásával és integrációjával kapcsolatos, szolidaritáson alapuló projektekre jelentkezhetnek a fiatalok.

A 2018 és 2020 közötti időszakban összesen 375,6 millió euróból gazdálkodik a program, amelynek 90 százalékát önkéntes projektekre, 10 százalékát pedig a program munkavállalási részére különítettek el.

 

Az érdeklődő fiataloknak és szervezeteknek jelentkezniük kell

 

A program fiatalok előtt áll nyitva, akik a regisztrált szervezetek által működtetett projektekre jelentkezhetnek. Az önkéntes munkát, gyakornoki állást vagy munkahelyet kereső, illetve meghirdető jelentkezők és szervezetek egy magyar nyelven is elérhető, interaktív webportálon találkozhatnak össze.

A kezdeményezés 2016-os elindulása óta már legalább 70 ezren jelentkeztek és csaknem hétezren foglalkoznak már annak keretében társadalmi befogadással, bevándorlók integrációjával, helyi közösségek támogatásával, kulturális örökséggel vagy oktatással kapcsolatos projektekkel (az Európai Bizottság adatai, 2018. június).

 

A képviselők döntése értelmében a program olyan fiatalok számára is elérhető lesz, akiknek egyébként kevesebb lehetőség áll rendelkezésükre: a fogyatékkal, vagy elzárt vagy peremre szorult közösségekben élők,  a tanulási vagy egészségügyi problémákkal küzdők számára az Európai Bizottság és a tagállamok egyénre szabott tájékoztatókkal és lehetőségekkel készülnek.

 

A fiatalok 17 éves kortól kezdve jelentkezhetnek, de az önkénteskedésük vagy munkavállalásuk kezdetekor már be kell tölteniük a 18. életévüket. A jelentkezőket 30 éves korig várják.

 

Ne zsákmányolják ki a fiatalokat

 

Az EP-képviselők egyértelmű válaszvonalat húztak az önkéntes munka és a munkavállalás között annak biztosítására, hogy a résztvevő szervezetek véletlenül sem tekinthessék a fiatalokat ingyenes munkaerőnek. Az önkéntes munka időtartama legfeljebb 12 hónap lehet, a gyakornoki posztok pedig kettőtől hat hónapig tarthatnak. A Parlament a legalább három hónapos munkaszerződést is kötelezővé tette.

A résztvevő szervezeteknek minősítést kell szerezniük, amely igazolja, hogy magas színvonalú önkéntes tevékenységre biztosítanak lehetőséget. A minősített szervezeteket rendszeresen ellenőrzik, maga a minősítés visszavonható, és a minősített szervezetek nem jutnak automatikusan forráshoz.

 

Forrás: europarl.europa.eu