Üdvözöljük a

Juncker-terv: Több mint 60 millió euró innovatív magyar kis- és középvállalatoknak | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Juncker-terv: Több mint 60 millió euró innovatív magyar kis- és középvállalatoknak

2018. március 5.

A Juncker-tervként emlegetett Európai Beruházási Terv keretében aláírták az első, csak Magyarországra szóló InnovFin keretmegállapodást, amelynek nyomán az Erste Bank Hungary mintegy 350 innovatív kis- és középvállalatnak biztosíthat kedvezőbb feltételekkel hiteleket, illetve lízingmegállapodásokat.

Az InnovFin az Európai Beruházási Bank Csoport (az Európai Beruházási Bank és az Európai Beruházási Alap), valamint az Európai Bizottság közös programja, célja az innovatív cégek finanszírozása.

 

Az Európai Befektetési Alap és az Erste Bank Hungary garanciamegállapodásával 67 millió euró (több mint 20 milliárd forint) értékben juthatnak kedvező finanszírozási forráshoz innovatív magyar kis- és középvállalkozások.

 

Az Európai Beruházási Terv központi eleme az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA). Az alap két részre tagozódik, az egyik az európai jelentőségű infrastruktúrafejlesztések finanszírozására szolgál, a másik a kis- és középvállalkozásoknak szól. Ez utóbbinak is két része van. Az egyik a COSME (Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises), amely a versenyképes kis- és közép-vállalkozásokat támogatja. A második pedig az InnovFin, amely az innovatív társaságoknak szól a Horizont 2020 európai kutatási keretprogram részeként.

 

Pier Luigi Gilibert, az Európai Beruházási Alap vezérigazgatója a megállapodás ünnepélyes aláírási ceremóniáján, Budapesten a következőket mondta: „Örömünkre szolgál, hogy megköthetjük az első olyan InnovFin garanciamegállapodást, amellyel kifejezetten magyarországi kkv-kat támogathatunk. Az Erste Bank Hungary a legnagyobb magyarországi bankok egyike, tevékenységei között komoly szerepet kap a kkv-k hitelezése. Az újonnan megkötött megállapodás elősegíti, hogy a bank kedvezőbb feltételeket kínálva fokozza tevékenységét a kkv-k innováció-finanszírozásában.”

 

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa így nyilatkozott: „A magyar gazdaság gerincét a kis- és középvállalatok adják. A korábbinál jobb hozzáférést kell számukra biztosítani megfizethető, hosszú távú hitelekhez annak érdekében, hogy növekedni tudjanak, bővítsék uniós országokba irányuló exporttevékenységüket, és új munkahelyeket teremtsenek az országban. A mai napon megkötött megállapodás fontos lépést jelent ezen az úton, ám emellett számos más magyarországi vállalkozás számára nyílhatnak meg hasonló kedvezmények. Ezért arra biztatom a kis- és középvállalatokat, hogy pályázzanak az Európai Beruházási Terv keretében elérhető támogatásokra.”

 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

 

Forrás: ec.europa.eu