Üdvözöljük a

Műanyaghulladék és újrahasznosítás az EU-ban számokban | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Műanyaghulladék és újrahasznosítás az EU-ban számokban

2019. január 4.

Az elmúlt évtizedekben a műanyagtermelés nagy mértékben megnövekedett - az 1950-es években 1,5 millió tonna volt világszerte, 2015-re ez 322 millióra emelkedett -, ezzel együtt pedig a műanyaghulladék mértéke is. Európában a műanyaghulladék kevesebb, mint egyharmadát hasznosítjuk újra.

(Kattintásra nagyítható)

 

A műanyaghulladék kezelése Európában

Európában az energetikai hasznosítás az egyik legnépszerűbb formája a műanyaghulladék megsemmisítésének, ezt követi a szemétlerakók elhelyezése, és csupán az összes műanyaghulladék 30 százalékát hasznosítjuk újra, ennek mértéke országonként változik.

Az újrahasznosítás miatt összegyűjtött műanyagszemét felét EU-n kívüli országokba szállítják, mert az EU-n belül erre kevés lehetőség, technológia és forrás áll rendelkezésre. Korábban a szemét nagy részét Kínába szállították, de ezt nemrégiben betiltották, ezért sürgősen másik megoldás után kell nézni.

Az, hogy a műanyaghulladék újrahasznosítási mértéke Európában igen alacsony, nemcsak a gazdaságot érinti rosszul, de a környezetre is negatív hatással van. A műanyag csomagolások körülbelül 95 százalékát például elveszítjük mindössze egyszeri használat után. A műanyaghulladékok elégetése évente 400 millió tonna szén-dioxidot termel, amely hatékonyabb újrahasznosítással megelőzhető lenne.

 

Problémák a műanyaghulladék újrahasznosítása körül

A legfőbb tényező, amely megnehezíti a műanyagok újrahasznosítását, az az újrahasznosított termékek minősége és ára, a folyamathoz ugyanis sok újrahasznosított műanyagra van szükség, a szabályok szigorúak, az eljárás pedig drága. Ezért a műanyagok minösszes 6 százalékát használják fel erre a célra.

Az újrahasznosítás mértékének növelésére tett javaslatok

A képviselők szeptemberben elfogadtak egy stratégiát, amely szerint 2030-ra minden műanyagcsomagolásból származó hulladékot újra kell hasznosítani. Ehhez azonban további lépésekre van szükség, hogy a piac jobban megnyíljon az újrahasznosított műanyagok előtt.

Szükség van például:

  • a másodlagos műanyagok minőségének biztosítására
  • a piac és a vásárlók bizalmának megerősítésére
  • kötelező érvényű szabályok bevezetésére, amelyek előírják, hogy bizonyos termékekben milyen mértékben kell lennie újrahasznosított résznek
  • a tagállamok ösztönzésére, hogy csökkentsék az újrahasznosított termékek áfáját.


Emellett az EP a műanyaghulladékok csökkentésére vonatkozó szabályokat is elfogadott:

Forrás: europarl.europa.eu