Üdvözöljük a

Összehangolná a katonai erőket a hatékonyabb védelemért az EP | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Összehangolná a katonai erőket a hatékonyabb védelemért az EP

2018. július 11.

Hatékonyabbá tenné a tagállamok védelmi és katonai fellépését, ha összevonnák és jobban koordinálnák az erősforrásaikat. Évi több milliárd euró megy kárba a védelmi beszerzésekre fordított összegből a beszerzési folyamatok korlátai és a felesleges többletkapacitások miatt.

A katonai védelmi együttműködés egyelőre csak eseti a tagállamok között, a terrorfenyegetettség miatt azonban ez kevésnek bizonyul. Az EP szavazott a közös védelemről szóló jelentéséről. Az Európai Unió 2016-ban számos olyan lépésről határozott, amelyek új szintre emelik és erősítik a tagállamok közötti együttműködést a védelmi politika terén. Az Európai Parlament szerint azonban - habár a Lisszaboni Szerződésnek köszönhetően a jogi alapok már megvannak - hiányzik a politikai akarat az országok részéről.

„Nem az a cél, hogy militarizáljuk az EU-t” - hangsúlyozta a Parlament témában készült jelentéséről zajló szerdai vitán Michael Gahler (néppárti, német). A téma másik parlamenti felelőse Esteban González Pons (néppárti, spanyol) pedig kiemelte, hogy az erősebb integráció a védelem terén valódi gyakorlati előnyökkel járna és ennek köszönhetően a tagállamok olyan projekteket és programokat is elindíthatnak ,amelyek egyedül eddig nem tudtak.

 

A gazdasági válság után a védelem volt az egyik olyan terület ahol a tagállamok nagy része a költségek visszaszorítása mellett döntött. Habár 2014 óta 14 ország megemelte a védelmi politikára fordított összeget, az EP szerint a tagállamoknak GDP-jük 2%-át erre kellene költeniük (jelenleg ez csak Görögországban, Észtországban és az Egyesült Királyságban valósul meg). A képviselők emellett arra kérik a tagállamokat, hogy vonják össze forrásaikat és erősítsék meg az Európai Védelmi Ügynökség koordináló szerepét.

Jelentős probléma emellett, hogy Európában jelenleg 154 különböző fegyverrendszer létezik és 37 különböző típusú jármű. . Az EU a becslések szerint 600 millió eurót tudna megtakarítani a gyalogság számára biztosított járművek közös használatával. További részletek az infografikákon.

 

Kattintásra nagyítható.

 

 

 

 

Forrás: europarl.europa.eu