Üdvözöljük a

Pályázati felhívás - Európai Szolidaritási Testület | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Pályázati felhívás - Európai Szolidaritási Testület

2018. október 8.

Az Európai Szolidaritási Testület az Európai Unió új programja, amely szolidaritáshoz kapcsolódó projektek megvalósítását teszi lehetővé a fiatalok és szervezetek számára. A fiatalok így aktívan részt vehetnek a kihívást jelentő európai problémák megoldásában, miközben lehetőséget kapnak arra, hogy készségeiket fejlesszék és értékes tapasztalatokra tegyenek szert.

2017 májusában az Európai Bizottság az Európai Szolidaritási Testület több mint 370 millió euró összegű finanszírozására irányuló javaslatot terjesztett elő annak érdekében, hogy 2020 végéig 100 000 fiatal vehessen részt a Testület tevékenységeiben. A jelenlegi pályázati kiírás ennek első lépése. Az uniós költségvetésen belül egy összesen 44 millió euró összegű előirányzat áll rendelkezésre a kiválasztott projektek fedezésére 2018-ban.


Mely projektek támogathatók?
Önkéntességi és foglalkoztatási projektekben bármely olyan szervezet/intézmény részt vehet pályázóként vagy partnerként, amely rendelkezik Minőségi Tanúsítvánnyal és egy EU-s tagországban lett regisztrálva. A gyakornoki tevékenységek és a munkavállalás egyszerűsítését elősegítő projektekben kulcsszerepet  vállalhatnak a kereskedelmi és iparkamarák, mint a munkaerőpiac fontos szereplői.

 

Mi a „Minőségi Tanúsítvány”(Quality Label)?
Csak Minőségi Tanúsítvánnyal rendelkező szerveztek nyújthatnak be az Európai Szolidaritási Testület keretei között önkéntes, illetve foglalkoztatási pályázatot. A Minőségi Tanúsítvány megszerzése pályázati úton történik, amelynek benyújtása egész évben lehetséges. A tanúsítvány biztosítéka annak, hogy egy szervezet garantálja a fiatal(ok) számára a szükséges feltételeket a részvételhez az Európai Szolidaritási Testület alapelvei és céljai mentén.

 

A közzétett felhívás a projektek minden eddiginél szélesebb körét öleli fel. A szolidaritási célú, hosszabb távú egyéni önkéntes munka, szakmai gyakorlat és foglalkoztatás mellett a szervezetek rövid távú (2 héttől 2 hónapig terjedő időtartamú) projekteket is kínálhatnak önkéntesek csoportjainak.
A forrásokra nem csupán az uniós tagállamokban székhellyel rendelkező állami és magánszervezetek pályázhatnak. Az Európai Szolidaritási Testület portálján regisztrált fiatalok is lehetőséget kapnak arra, hogy legalább öt résztvevőből álló csoportot hozzanak létre, és saját maguk kezdeményezzenek fiatalok által irányított szolidaritási tevékenységeket.

 

A pályázatok benyújtásának határideje 2018. október 16., kivéve az önkéntes munkára vállalkozó csapatok projektjeit, amelyek esetében 2019. február 18-ig lehet pályázni.

 

A pályázati kiírás részletei (angol)

 

MKIK EU Képviselete, Brüsszel