Üdvözöljük a

Határon átnyúló tevékenységek - az uniós digitális ügyfélkapu könnyítést hoz | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Határon átnyúló tevékenységek - az uniós digitális ügyfélkapu könnyítést hoz

2017. december 18.

Úton az egységes digitális ügyfélkapu megvalósítása, ami online tájékoztatást, eljárásokat, segítséget és problémamegoldó szolgáltatásokat biztosít majd az EU vállalkozásainak és polgárainak is. Azon az elven alapul, hogy ha valamely eljárás egy adott tagállam állampolgárai számára elérhető, akkor annak másik tagállambeli felhasználók számára is hozzáférhetőnek kell lennie, így megkönnyítve a határon átnyúló üzleti és egyéb tevékenységeket.

Ezzel a megoldással a cégek számára könnyebbé válna, hogy megtalálják a szükséges információkat függetlenül attól, hogy az EU-ban hol folytatnak üzleti tevékenységet. Ez újabb lépést jelent a digitális Európa megvalósítása felé. 

 

Az egységes digitális ügyfélkapu több olyan hálózatot és szolgáltatást fog integrálni, amelyet nemzeti és uniós szinten annak érdekében hoztak létre, hogy segítsék a polgárokat és a vállalkozásokat a határokon átnyúló tevékenységeikben. Ezek közé tartoznak az Európai Fogyasztói Központok, az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálat, a SOLVIT, a Szellemi Tulajdonjogok HelpDesk, a Europe Direct és az Enterprise Europe Network.

 

A digitális ügyfélkapu felhasználóbarát felülettel rendelkezik és az Unió valamennyi hivatalos nyelvén használható lesz majd.

 

Az ügyfélkapu azon az elven alapul, hogy ha valamely eljárás egy adott tagállam állampolgárai számára elérhető, akkor annak másik tagállambeli felhasználók számára is hozzáférhetőnek kell lennie.

 

Tizennégy kulcsfontosságú közigazgatási eljárást azonban mindenki – mind a tagállamon belüli, mind pedig a határon túli felhasználók – számára elérhetővé kell tenni online.

Ezek az eljárások olyan helyzetekre vonatkoznak, amelyek vállalkozás indításához vagy üzleti tevékenység végzéséhez, munkavállaláshoz, tanuláshoz stb. kapcsolódnak.

Ilyen például a vállalkozás bejegyzése, a munkáltató / munkavállaló nyilvántartásba vétele a kötelező nyugdíj- és biztosítási rendszereknél, európai egészségkártya beszerzése vagy gépjármű nyilvántartásba vétele.

 

Az új internetes portál hozzá fog járulni a polgárokra és a vállalkozásokra háruló adminisztratív terhek csökkenéséhez.

 

Az erről szóló uniós intézménynek közötti tárgyalások 2018-ban fognak zajlani.

 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

 

Forrás: www.consilium.europa.eu