Üdvözöljük a

Elkezdődött a 2018. évi Szakma Sztár Fesztivál | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2019 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
18
19
2021222324
25262728   

Elkezdődött a 2018. évi Szakma Sztár Fesztivál

2018. április 23.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szervezésében 11. alaklommal rendezték meg a Szakma Sztár Fesztivált. A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 43 szakmában közel 300 tanuló verseng 2018. április 23. és 25. között. Az esemény a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV), valamint az V. SkillsHungary Nemzeti döntőjének a színhelye. Az ünnepélyes megnyitón felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök, Parragh László, az MKIK elnöke és Csiszár Zsófia, a SkillStar 2018 Nonprofit Kft. projektmenedzsere.

Az ünnepélyes megnyitón Orbán Viktor elmondta: olyan országot kell építeni, ahol a munkásoknak és a munkának becsülete van, ahol minden fiatal kezébe jut egy értékes szakma vagy hasznos diploma. Hangsúlyozta: „ez a célunk, ezért kötöttünk megállapodást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, és ezért fogunk újabb megállapodást kötni velük az előttünk álló négy évre is”. Az eseményen jelenlévő fiataloktól azt kérte, építsük fel közösen azt a Magyarországot, ahova mindig vissza lehet térni, ugyanis a magyaroknak mindenért meg kell küzdeniük, a saját szakembereikért, fiataljaikért és jövőjükért is. Mint mondta, nemzeti érdek, hogy olyan fiatalokat neveljünk, akik piac- és versenyképes tudással rendelkeznek. A kormányfő a pályaválasztás előtt álló fiataloknak azt üzente, hogy ha jó szakmát választanak, akkor biztos jövő vár rájuk, Magyarország és a világ legjelentősebb cégeinek megbecsült és elismert szakemberei lehetnek.

 

 

Parragh László, az MKIK elnöke köszöntőjében elmondta: ha valaki jó a szakmájában, sikerrel szerepel országos szakmai versenyen, annak legyen nyitott a felsőoktatás, könnyebben léphessen be oda. Felidézte, hogy első alkalommal még 15 szakmát mutattak be, jelenleg pedig 43 szakma verseng három napon keresztül. Idén több mint 7 ezer diák indult el a vetélkedőn, 236-an jutottak a végső versenybe, ahol 108 oktatási intézmény képviselteti magát – ismertette Parragh László hozzátéve, hogy a határon túlról négy versenyző és négy iskola is jelen van Kárpátaljáról, Erdélyből, Vajdaságból, illetve a Felvidékről. Beszédben hangsúlyozta, hogy a cégek 67 százaléka szerint hiányzik a szakképzett munkaerő Magyarországon, ugyanakkor szerinte nem a szakképzett munkaerő, hanem a nemzet gyarapodásához szükséges erő hiányzik, amelynek megerősítése szükséges.

 

Az MKIK elnöke fontosnak nevezte az olyan képzések népszerűsítését, amelyek iránt van munkaerőpiaci kereslet. Kiemelte a duális képzés továbberősítésének fontosságát, valamint a digitalizáció jelentőségét, és az objektív vizsgáztatási rendszer kialakítását az ország valamennyi területén. Végezetül elmondta: a fesztiválra körülbelül 10 ezer fiatalt várnak, akiknek a 70 százalékuk pályaválasztás előtt áll.

 

Csiszár Zsófia projektmenedzser bejelentette, hogy szeptember 26-28. között Budapesten rendezik a EuroSkills versenyt, a szakmák Európa-bajnokságát. Az eseményen 28 ország több mint 500 diákja közül választják ki Európa legjobbjait, közöttük 27 magyar versenyez majd.

 

Forrás: MTI/ MKIK