Üdvözöljük a

Vállalkozók Európai Parlamentje 2018 - Miről szavaztak a vállalkozók? | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2019 Március >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252728293031

Vállalkozók Európai Parlamentje 2018 - Miről szavaztak a vállalkozók?

2018. november 5.

Az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége (Eurochambres) a nemzeti kereskedelmi és iparkamarákkal együttműködésben 2018. október 10-én ötödik alkalommal rendezte meg a Vállalkozók Európai Parlamentje (European Parliament of Enterprises) elnevezésű rendezvényt Brüsszelben.

A parlamenti képviselők helyén a vállalkozók szavazhattak az üzleti szférát érintő olyan aktuális európai uniós kérdésekről, mint a szakképzés, a nemzetközi kereskedelem és Európa jövője.

 

A nagyszabású rendezvényen 45 ország több mint 700 vállalkozója gyűlt össze Európa minden tájáról.
Magyarországot egy 7 fős delegáció képviselte az Európai Parlament plenáris üléstermében.


Az európai uniós intézményekből olyan magas szintű uniós képviselők voltak jelen, mint az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani, a kereskedelemért felelős európai biztos, Cecilia Malmström, a Brexit tárgyalások levezényléséért felelős Michel Barnier, valamint az osztrák EU soros elnökség vezető tanácsadója, Andrä Rupprechter.


A vitabeszélgetések és szavazások során a legfőbb problémaként a szakképzett munkaerő hiánya, a belső piachoz való korlátozott hozzáférés és a globális szabadkereskedelmi megállapodások KKV fejezeteinek hiányosságai domborodtak ki.

 

Ami a szakképzett munkaerő hiányát illeti, az előadók egyetértettek abban, hogy több diplomás és igen tehetséges fiatal van ma a munkaerőpiacon, mint valaha, de mit érünk vele, ha azok nem találnak a képzettségüknek megfelelő állást, a munkaadók pedig nem tudnak a szükséges készségekkel felvértezett munkavállalókat alkalmazni? Az oktatási és képzési rendszerek fejlesztésével kell biztosítanunk a fiatalok felkészítését a jövőbeli munkaerőpiaci igényekre.

 

A kereskedelmet érintő vitaszekcióban a felszólalók leszögezték, hogy a Brexit tárgyalások során mindkét tárgyalófélnek arra kell törekednie, hogy jövő márciusra megállapodás szülessen. Ez már nem a politikáról szól, hanem a gazdaságról, a cégekről és a foglalkoztatásról. Ketyeg az óra, ezért nagyon hatékonyan kell dolgoznunk azért, hogy egy szabályos és kereskedelem-orientált brit kilépés legyen a tárgyalások végeredménye.

 

Az Európa jövőjét tárgyaló vitaszekcióban az Eurochambres elnöke így fejezte ki magát: “A mai rendezvény egyértelműen mutatja, hogy a vállalkozók nyitottak Európára. De Európának is nyitottnak kell lennie a vállalkozókra! Vállalkozóként erős belső piacra, stabil gazdaságra és megfelelő készségekkel felvértezett munkaerőre van szükségünk. Az Európai Unió nem akadálya, hanem megoldása lehet a fenti kihívásoknak. De ez csak akkor sikerülhet, ha az uniós szakpolitikai kezdeményezések a vállalkozók valós igényeit tükrözik.”

 

A 2019-es európai parlamenti választásokat illetően Tajani elnök kihangsúlyozta, hogy “bátorítani kell az európaiakat arra, hogy bízzanak a jövőben”.

 

A vállalkozók számos kérdésben egyértelműen, több mint 80 százalékos arányban gondolták úgy, hogy


• a munkaerőhiány nagyobb problémát jelent ma, mint 5 évvel ezelőtt (84%),

• a belső piac védelme és az EU egysége elsőbbséget élvez egy sikeres Brexit tárgyalással szemben (93%),

• az EU-nak többet kellene tennie azért, hogy segítse a KKV-kat a szabadkereskedelmi egyezmények nyújtotta lehetőségek kihasználásában (99%).


Aggasztó eredmény, hogy a vállalkozók 69 százaléka szerint a belső piac nem veszi figyelembe a KKV-k valós igényeit.


A rendezvény keretében a vállalkozók az alábbi kérdésekben
nyilvánították ki véleményüket szavazás útján:

 

SZAKKÉPZÉSI SZEKCIÓ


1. Véleménye szerint a vállalkozói szféra bevonása elegendő mértékű-e az oktatási szakpolitika alakításába (pl.: oktatási/szakképzési tantervek kidolgozása)?

 

Igen: 20,9% Nem: 75,6% Tartózkodik: 3,5% Összes szavazat: 537

 

2. Nehezebb-e ma megfelelő képesítéssel rendelkező munkavállalót alkalmazni, mint öt évvel ezelőtt?

Igen: 76,7% Nem: 14,5% Tartózkodik: 8,8% Összes szavazat: 532


3. A frissen diplomázott fiatalok foglalkoztathatósága legyen-e fontosabb szempont a felsőoktatási intézmények teljesítményének értékelésében?

Igen: 80,0% Nem: 12,7% Tartózkodik: 7,3% Összes szavazat: 534

 

4. A munkahelyi környezetben történő tanulás legyen-e szerves része minden oktatási és képzési programnak?

Igen: 94,6% Nem: 2,8% Tartózkodik: 2,6% Összes szavazat: 534


5. Véleménye szerint költségvetési akadálya van-e annak, hogy a vállalkozók több munkalehetőséget/képzést kínáljanak a menekültek számára?


Igen: 32% Nem: 51,2% Tartózkodik: 16,8% Összes szavazat: 524

 

 

 

KERESKEDELMI SZEKCIÓ


1. Az EU eleget tesz-e annak érdekében, hogy a KKV-k szükségleteit figyelembe vegyék az EU kereskedelmi megállapodásainak kialakításában és azok végrehajtása során?

Az elmúlt évek során az Európai Bizottság erőfeszítéseket tett a KKV-k igényeinek kielégítésére az EU kereskedelempolitikájában, például az EU szabadkereskedelmi megállapodásaiban szereplő külön KKV fejezetek révén, vagy a piacra jutási adatbázison (MADB) keresztül nyújtott, személyre szabott információk révén.

Igen: 7,6% Nem: 81,4% Tartózkodik: 11,0% Összes szavazat: 462


2. Véleménye szerint szükség van-e arra, hogy az EU vezető szerepet vállaljon a nyitott piacok és multilaterális szabályokon alapuló kereskedelmi rendszerek védelmében?
A multilaterális szabályokon alapuló kereskedelmi rendszer sohasem volt nagyobb támadás alatt, mint ma. A világ legnagyobb kereskedőjeként Európa a világ többi régiójánál jobban támaszkodik a nyílt piacokra, valamint a többoldalú kereskedelmi szabályok és vitarendezési mechanizmusok által garantált kiszámíthatóságra.

Igen: 97,4% Nem: 1,3% Tartózkodik: 1,3% Összes szavazat: 462

 

3. Véleménye szerint szükség van-e az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalások újrakezdeményezésére?
Az EU és az USA gazdasága együtt az egész világ GDP-jének mintegy felét, és a világkereskedelem közel egyharmadát teszik ki. Miközben a TTIP továbbra is a "fagyasztóban" marad, az EPE világosan jelezte, hogy továbbra is indokolt lenne egy olyan kölcsönösen előnyös megállapodást kötni az Egyesült Államokkal, amely gazdasági előnyöket nyújt mindkét fél számára.


Igen : 84,5% Nem: 9,5% Tartózkodik: 6,0% Összes szavazat: 463


4. Egyetért azzal, hogy a Brexit tárgyalások nem veszélyeztethetik az EU és a belső piac egységét, még akkor sem, ha annak végeredménye hátrányos a Nagy-Britanniával való kereskedelmi kapcsolatokra nézve?
Az Egyesült Királyság az EU vállalkozásainak létfontosságú kereskedelmi partnere, és az üzleti közösség
egyértelmű kívánsága az, hogy az EU és Nagy-Britannia közötti kereskedelem zökkenőmentesen működjön a Brexit után is.


Igen: 86,9% Nem: 6,1% Tartózkodik: 7,0% Összes szavazat: 473

 

5. Véleménye szerint szükség van-e arra, hogy minden jelentősebb európai szabadkereskedelmi egyezményt kísérjen egy végrehajtási terv annak érdekében, hogy segítse az európai vállalkozókat és KKV-kat a szabályok alkalmazásában?

Az EPE véleménye egyértelmű abban, hogy minden érintett szereplőnek több munkát kell végeznie annak
érdekében, hogy az EU kereskedelempolitikája az eddigieknél jobban támogassa az európai KKV-kat. Ebben feladata van a tagállamoknak, de az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek is. Az EPE-ben leadott szavazatok szerint az EU kereskedelmi megállapodást kísérő külön végrehajtási és cselekvési terv lehet az alkalmas eszköz arra, hogy minden tagországi résztvevőt bevonjanak az egyezmény sikeres végrehajtásába, tovább erősítsék a már korábban elindított gazdaságfejlesztési kezdeményezéseket, és közelebb hozzák a lehetőségeket a vállalkozókhoz, különösen a KKV-khoz. A kereskedelmi és iparkamarák teljes mértékben elkötelezettek e cél érdekében.


Igen: 97,7% Nem: 1,1% Tartózkodik: 1,3% Összes szavazat: 471

 

 

EURÓPA JÖVÖJE SZEKCIÓ


1. A belső piac lehetővé teszi-e vállalkozása számára, hogy szabadon működjön és versenyezzen?
Amennyiben az egységes piac tökéletesen működne, akkor minden európai vállalkozás képes lenne arra, hogy semmilyen vagy elhanyagolható jogi költség és adminisztratív teher mellett bármely más tagállamban értékesítse a termékeit és szolgáltatásait.


Igen: 26,7% Nem: 60,1% Tartózkodik: 13,2% Összes szavazat: 416

 

2. A költségvetési megszorítások ellenére helyesen teszi-e az Európai Bizottság, hogy növeli a kutatásra, fejlesztésre és innovációra szánt költségvetést a következő többéves pénzügyi periódusban?
A közel egyhangú szavazási eredmény bizonyítja, hogy a vállalkozók fontosnak ítélik meg a kutatás és az
innováció, és az együttműködésen alapuló projektek uniós szintű támogatását. A következő Horizont programnak meg kell felelnie ennek az elvárásnak, és meg kell teremtenie annak a lehetőségét, hogy ahhoz ne csak a nagy kutatóintézetek és multinacionális vállalatok férjenek hozzá, hanem a KKV-k is használhassák azt az innovációs tevékenységeik erősítésére.


Igen: 94,6% Nem: 1,9% Tartózkodik: 3,5% Összes szavazat: 425


3. Véleménye szerint az EU-nak több figyelmet kellene-e fordítania azokra a kezdeményezésekre, amelyeknek egyértelműen európai hozzáadott értéke van?

A vállalkozók jobb uniós döntéseket szeretnének, nem pedig többet. Azt akarják, hogy a jelenlegi Bizottság által vallott ”a nagy kérdésekben sokat tegyen, de a kis dolgokba kevéssé avatkozzon be” szlogenje valósággá váljon, és csak akkor lépjen közbe, ha az egyértelműen több európai hozzáadott értéket fog eredményezni.


Igen: 91,3% Nem: 1,4% Tartózkodik: 7,3% Összes szavazat: 424

 

4. Önnek és cégének továbbra is fontos az EU?
A 2016 évi brit referendum könnyen az unió létének kríziséhez vezethetett volna, és nagymértékben befolyásolhatta volna Európa jövőjét, de ez a hangos „igen” szavazat megerősíti, hogy az EU nagyon is fontos a vállalkozóknak. A jövő évi európai parlamenti választások nyertesein és a követkőző Európai Bizottságon a sor, hogy következetesen és hatékonyan kiálljanak azért, hogy a vállalkozók milyen sokat jelentenek az EU számára!


Igen: 89,5% Nem: 4,5% Tartózkodik: 6,1% Összes szavazat: 426


5. Megerősítse az EU a harmadik országokkal fennálló üzleti kapcsolatait abból a megfontolásból, hogy előkészítse a csatlakozásuk felé vezető utat?
A Vállalkozók Európai Parlamentje tagjainak négyötöde szavazott a harmadik országokkal való kereskedelmi kapcsolatok megerősítésére irányuló további erőfeszítések mellett. Ez tükrözi azt a tényt, hogy az EU bővítése gazdaságilag előnyösnek bizonyult mind a meglévő, mind az új tagállamok számára. Egy nagyobb EU nagyobb egységes piacot jelent, amely több üzleti lehetőséget kínál, szabadabb feltételeket biztosít a kereskedelemnek és a befektetéseknek, és általában versenyképesebb gazdaságot eredményez.


Igen: 70,6% Nem: 16,0% Tartózkodik: 13,4% Összes szavazat: 425


A Vállalkozók Európai Parlamentjének másnapján a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara látogatást szervezett a kiutazó delegáció tagjainak Magyarország EU melletti Állandó Képviseletére, ahol kerekasztal-beszélgetés során tájékozódhattak az Unió aktuális szakmapolitikai folyamatairól. Dr. Stelbaczky Tibor nagykövet, dr. Antal Dóra foglalkoztatáspolitikai szakdiplomata, dr. Czeti András HR tanácsos és Nagy Gabriella külgazdasági attasé (Magyarország Belgiumi Nagykövetsége) fogadta a delegációt.

 

További információk

 

EUROCHAMBRES angol nyelvű sajtóközleménye

 

EPE 2018 hivatalos fényképésze által készített fotók oldala

 

Forrás: MKIK EU hírlevél