Üdvözöljük a

Tájékoztató | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2018 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
12131415161718
192021232425
262728    

Tájékoztató

 

TÁJÉKOZTATÓ

a gazdálkodó szervezetek kötelező nyilvántartásba vételéről

 

A 2011. év CLVI. sz. törvény értelmében 2012. január 1-től kötelező a gazdálkodó szervezetek nyilvántartásba vétele a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamaránál, valamint ezzel összefüggésben az 5000,- Ft-os kamarai hozzájárulás (regisztrációs díj) évenkénti megfizetése.

 

 

 

REGISZTRÁCIÓ
(amennyiben a vállalkozás még nem regisztrált)

 

1.) Elektronikus úton

 

A gazdálkodó szervezetek regisztrációjának leghatékonyabb módja az ONLINE REGISZTRÁCIÓ.

Ennek főbb lépései:

 

 • PROGRAM INDÍTÁSA >> (Kérjük, kattintson ide!)
 • A kötelezően kitöltendő adatok beírása
 • Az önkéntesen megadható adatok esetleges kitöltése
 • Az utolsó oldalon a „A beküldendő regisztrációs lap letöltése” opcióra kattintva a kitöltött adatlap letöltése (PDF formátum)
 • Nyomtatás a megjelenő PDF-ből a saját számítógépén
 • Cégszerű aláírás
 • A nyomtatvány beküldése az adatlapon megjelenő kamarának a következő módok egyikén:
  • postai úton az alábbi címre:
   Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
   8200 Veszprém, Radnóti tér 1.
  • az aláírt adatlap lapolvasása után e-mail mellékletként az alábbi e-mail címre:
   kamreg@veszpremikamara.hu
  • telefax készüléken az alábbi számra:
   06-88/412-150
 • Az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulás utalása az alábbi (az adatlapon is megjelenő) számlaszámra: 73200189-11020260 (Kinizsi Bank).
  Fontos! Az utalás közleményében kérjük, első helyen tüntesse fel az adószámát, majd a „kamarai hozzájárulás” szöveget.

 

Kérjük, hogy valós adatokkal töltse ki az elérhetőségi adatok, illetve a kapcsolattartó e-mail címét, mert ezen értesítjük önt az eredményről, illetve a későbbi online adatmódosításhoz is ezek az adatok szükségesek.

 

 

Segítség a program használatához:

 • A mezők egy részét a program formailag és tartalmilag ellenőrzi. Ha hibásnak találja, pirossal kiírja a hibát, és meg is jelöli a hibás adatot.
 • Az ablakok előtt levő kék „i” betű fölé húzva az egeret az adott adat kitöltésével kapcsolatos információkat tudhatjuk meg.
 • Amennyiben valamilyen okból nem sikerül az online regisztráció, akkor töltse le a kinyomtatható és kézzel kitölthető űrlapunkat.

 

 

2.) Papír alapú adatlap kitöltésével

 

Ebben az esetben kérjük, nyomtassa és töltse ki értelemszerűen az alábbi linken elérhető adatlapot, majd aláírva és lepecsételve juttassa el a következő címre:

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara - 8200 Veszprém, Radnóti tér 1.

 

Regisztrációhoz szükséges dokumentumok:

 

 

 

ONLINE KAMARAI REGISZTRÁCIÓS ADATBÁZIS

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara online kamarai regisztrációs adatbázisa az alábbi címen érhető el: https://www.kamreg.hu/mkkir/kereso.html

 

 

 

ÉVENKÉNTI KAMARAI HOZZÁJÁRULÁS

 

A 2011. évi CLVI. törvény értelmében az 5.000 Ft-os kamarai hozzájárulás befizetése minden év március 31-ig kötelező minden vállalkozásnak.

 

Kérjük, hogy a díjat a következő bankszámlaszámra szíveskedjen utalni: 73200189-11020260 (Kinizsi Bank). A vállalkozás azonosítása érdekében kérjük, tüntesse fel a befizetésnél adószámát, illetve írja be amegjegyzés rovatba, hogy kamarai hozzájárulás.

 

Amennyiben a vállalkozás a regisztrációnak nem tesz eleget, a kamara „nyilvántartása rendezetlen”megjegyzéssel bejegyzi a céget, s tartozását behajtás céljából átadja az adóhatóságnak.

 

 

 

IGAZOLÁS, SZÁMLA

 

A nyilvántartásba vételről szóló igazolások – átutalással történt pénzügyi rendezés esetén a banki utalás bizonylatával, pénztári befizetési esetén a pénztári bevételi bizonylattal együtt - képezik az 5000 forintos regisztrációs hozzájárulás számviteli elszámolásának dokumentumait.

 

Számlát nem állítunk ki a befizetés pénzügyi igazolásához. A kamarai hozzájárulás ÁFA körön kívüli tételnek minősül, ráfordításként kell elszámolni (a 8-as számlaosztályban), nem pedig költségként.

„a kamara a kamarai hozzájárulás ellenében nem teljesít Áfa tv. hatálya alá tartozó szolgáltatásnyújtást, a kamarai hozzájárulásról ezért az Áfa tv. alapján nem kell számlát kiállítani, a kamarai hozzájárulással kapcsolatos bizonylatolási kötelezettséget a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény számviteli bizonylatokra vonatkozó előírásainak megfelelően kell teljesíteni.” (Közlemény)

 

E-mail cím birtokában elektronikusan, ennek hiányában postai úton küld a kamara igazolást.

 

Az igazolás bármikor letölthető a regisztrációs felületre (www.kamreg.hu) való bejelentkezés után. Aki nem tudja a jelszavát, vagy nem elektronikusan regisztrált, de adott meg e-mail elérhetőséget, a fenti oldalon az adószám beírása után a "Nem tudom jelszavamat" gombra kattintva kérhet új jelszót. Ellenkező esetben vagy probléma esetén kérjük, keresse a kamarát.

 

 

 

RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓ

 

Az Országgyűlés a 2011. évi CLVI. törvény (Egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról) keretében módosította a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvényt.

 

Ennek értelmében 2012. január 1-től a cégbejegyzésre kötelezett gazdálkodó szervezet a cégjegyzékbe való bejegyzését, az egyéni vállalkozó a külön jogszabályban meghatározott bejelentés alapján történő nyilvántartásba vételét követen 2012. március 1-ig nyilvántartásba kell vetetni magát a kereskedelmi és iparkamaránál.

 

Kivételt képeznek azok a vállalkozások, amelyek főtevékenységként mezőgazdasági tevékenységet, illetve ehhez közvetlenül kapcsolódó feldolgozóipari tevékenységet folytatnak.

 

A regisztrációt elektronikus módon és papír alapú adatlap kitöltésével lehet megoldani. Várhatóan január közepétől a kamarának rendelkezésre áll egy olyan elektronikus felület, amelyen valamennyi vállalkozás helyben, interneten kitöltheti a regisztrációs adatlapot, s a megadott bankszámlaszámra átutalhatja az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulást. Akinek nem áll rendelkezésre internetes kapcsolat, az helyben, a kamaránál is elvégezheti a regisztrációt.

 

Az egyszerűség, a gyorsaság és az olcsóbb megoldás érdekében természetesen azt javasoljuk a vállalkozásoknak, hogy az elektronikus regisztrációt vegyék igénybe. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy tömeges megjelenés esetén jelentős időráfordítással tudjuk csak a regisztrációt megoldani.

A nyilvántartásba vételi kötelezettség egyszeri alkalom 2012. március 1-ig, de a vállalkozás életében bekövetkezett változásokat (név, székhely, telephely, főtevékenység) a változástól számított 5 napon belül ugyancsak be kell jelenteni a kereskedelmi és iparkamaránál. A változás bejelentésének díjfizetési kötelezettsége nincs.

 

Az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulást minden évben március 31-ig meg kell fizetni. Ugyancsak az egyszerűbb, gyorsabb megoldás érdekében javasoljuk, hogy az adatlapon megadott kamarai bankszámlaszámra, átutalással teljesítsék a díjfizetési kötelezettséget. Az adatlapon lesznek a törvény által kötelezően meghatározott adatszolgáltatási kötelezettségek – székhely, telephely, fióktelepek, főtevékenység, ténylegesen végzett egyéb tevékenységek – s lesznek olyan adatok, amelyeket önkéntesen teljesíthet a vállalkozó.

 

 

A törvény értelmében minden regisztrált vállalkozás – függetlenül attól, hogy nem kamarai tag – az alábbi szolgáltatások igénybevételére jogosultak:

 • tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben,
 • üzleti partnerkeresés,
 • pályázatfigyelés.

 

A kamara által így kialakított adatbázis nyilvános, tehát az abban szereplő adatok mindenki számára elérhetőek lesznek.

 

 

Természetesen a törvény által előírt regisztrációs kötelezettség konkrét célokat szolgál:

 • Az adatbázisból egyértelműen nyomon követhető, hogy melyek azok a vállalkozások, amelyek jogszerűen végzik tevékenységüket, s kiszűrhetők azok, amelyek engedély nélkül, adó- és járulékfizetés megkerülésével tevékenykednek. Ezzel a megoldással mindenképpen tisztul a gazdaság és kiszoríthatók a piacról az engedély nélkül tevékenykedők köre.
 • Ismerve a vállalkozások tevékenységét, a kamara és más gazdaságfejlesztésben szerepet vállaló szervezetek nagyobb és konkrétabb segítséget tudnak nyújtani a vállalkozások piacra jutásához. Pl. sok megkeresés érkezik belföldről és külföldről, hogy valamilyen konkrét tevékenységet végző vállalkozásokat keresnek gyártásra vagy szolgáltatás nyújtására, s így a rendelkezésre álló adatbázisból konkrétan meg tudjuk adni a keresett tevékenységet végző vállalkozásokat.

 

Regisztrációs ügyintézés a kamara VESZPRÉMI, AJKAI, PÁPAI és TAPOLCAI irodáiban,

vagy online intézhető.

 

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ / ÜGYFÉLFOGADÁS >>