Üdvözöljük a

Tájékoztató | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2019 Március >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
181920212223
24
25262728293031

Tájékoztató

2016. június 27.

TÁJÉKOZTATÓ
A 2016. évben esedékes kamarai választásokról

 

 

Tisztelt Kamarai Tag, Tisztelt Vállalkozó!

 

2016-ban lejár a kamarai küldöttek és tisztségviselők mandátuma, ezért választásokra kerül sor.

 

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Küldöttgyűlése 2016. április 25. napján meghozta a szükséges határozatokat, így ettől a naptól az Alapszabály 137. pontja értelmében lehetővé vált az új küldöttek jelölése.

A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény értelmében valamennyi – Veszprém megyében bejegyzett – egyéni és társas vállalkozás jogosult küldöttet jelölni és választani az adott tagozatban, függetlenül attól, hogy tagja-e a területi kamarának. Küldöttnek viszont kizárólag önkéntes kamarai tagsággal rendelkező vállalkozás képviselőjét lehet jelölni.

 

A kamara honlapján (www.veszpremikamara.hu) és hivatali helyiségében (Veszprém, Radnóti tér 1.) megtekinthető a kamarai tagok listája a jelölés megkönnyítése érdekében.

 

Küldöttjelölésre a 2016. április 25-i küldöttgyűlést követő naptól a küldöttválasztó tagozati ülésekig bezárólag van lehetőség. A küldöttválasztó tagozati ülésekre 2016. szeptember 5-6. között kerül sor. Ezeken az üléseken valamennyi, Veszprém megyében nyilvántartásba vett vállalkozás bejegyzett képviselője részt vehet, jelölhet és szavazhat a küldöttekre.

 

A jelölés a kamara honlapján elérhető jelölőlap kitöltésével személyesen, levélben, faxon vagy e-mailen történhet, a jelölő gazdálkodó szervezet nevének, címének (székhelyének) pontos feltüntetésével, illetve hivatalos képviselőjének cégszerű aláírásával.

 

A beérkezett jelölések lezárt dobozba kerülnek, amelyet a tagozati ülések előtt a Mandátumvizsgáló Bizottság és a Szavazatszámláló Bizottság bont fel. E testületek ellenőrzik a jelölések jogszerűségét.

 

A szeptemberi tagozati üléseken a Jelölő Bizottság elnöke ismerteti az addig beérkezett jelöléseket, s ott helyben is lesz mód további jelölésekre. A tagozati üléseken résztvevők nyílt szavazással döntenek a jelöltek elfogadásáról. Az a személy lesz küldött jelölt, aki a jelenlévők 50% + 1 arányú támogató szavazatát megkapja. Ha a tagozatra meghatározott küldöttlétszámmal azonos jelölt van, akkor nyílt, egyszeri szavazással döntenek a jelenlévők a listáról. Amennyiben a tagozatra meghatározott küldöttlétszámnál több jelölt van, akkor titkos szavazásra kerül sor, s az ún. erősorrend fog dönteni a küldöttekről. Amennyiben az utolsó helyen szavazategyenlőség alakul ki, akkor sorsolással kell eldönteni, hogy ki tölti be az adott tisztséget.

 

Az 1/2016. sz. küldöttgyűlési határozat értelmében a jövőben a Küldöttgyűlés 100 fős lesz, s a korábbi három helyett négy tagozattal fog működni: a kereskedelmi és a szolgáltató tagozat kettéválik, s önálló kereskedelmi, valamint szolgáltató és vendéglátó tagozatként működnek majd a jövőben. Az egyes tagozatok küldötteinek száma a következőképpen alakul:

 • ipari tagozat: 32 fő;
 • kereskedelmi tagozat: 21 fő;
 • szolgáltató és vendéglátó tagozat: 31 fő;
 • kézműves tagozat: 16 fő;

 

A küldöttválasztást követően a Jelölő Bizottság tagjai javaslatot kérnek a kamara megválasztott küldötteitől a kamara elnökére, általános alelnökére, a tagozati alelnökökre, az elnökség tagjaira, az Ellenőrző és Etikai Bizottság tagjaira, illetve az országos küldöttek személyére vonatkozóan.

 

A jelölés a jelen tájékoztatóhoz mellékelt jelölőlapon, levélben, faxon vagy e-mailen történhet, a jelölő küldött nevének, az általa képviselt kamarai tag nevének és címének (székhelyének), aláírásának feltűntetésével.

 

2016. október 10-én kerül sor a tisztújító Küldöttgyűlésre, amelynek terveink szerint egyetlen napirendi pontja lesz: a fenti tisztségviselők megválasztása. A Küldöttgyűlés során a Jelölő Bizottság elnöke ismerteti a küldöttek javaslatait, de a helyszínen is mód lesz további jelölésre. Jelölt lesz az a személy, aki a jelenlévő küldöttek 50% + 1 arányú támogató szavazatát megkapja.

 

Amennyiben az egyes tisztségekre ugyanannyi jelölés van, mint amennyit az Alapszabály meghatároz, akkor a Küldöttgyűlés nyílt, egyszeri szavazással határoz a listáról tisztségenként, több jelölés esetén titkos szavazást kell tartani, s a tisztségek elnyeréséről az ún. erősorrend dönt.

 

Az egyes tisztségekről a Küldöttgyűlés külön-külön határoz, a következő sorrendben:

 • a kamara elnöke,
 • általános alelnök,
 • tagozati alelnökök,
 • Elnökség tagjai,
 • Etikai Bizottság tagjai,
 • Ellenőrző Bizottság tagjai,
 • országos kamara küldöttei.

 

A jelölések könnyítése céljából a kamara székhelyén (Veszprém, Radnóti tér 1.) megtekinthető a kamarai tagok listája, illetve a megyében nyilvántartásba vett vállalkozásokat tartalmazó választási névjegyzék.

 

Felhívom a figyelmüket, hogy minden vállalkozás csak abban a tagozatban jelölhet küldötteket, amelybe főtevékenysége alapján besorolást nyert, s természetesen kizárólag olyan kamarai tagot jelölhet, aki ugyanabba a tagozatba nyert besorolást. Minden vállalkozás legfeljebb annyi küldöttet jelölhet, amennyi a tagozat küldöttlétszáma.

 

A mellékelt, kitöltött jelölőlapot a következő elérhetőségekre várja a kamara:

 • postai úton: 8201 Veszprém, Pf.: 220.
 • e-mailen: vkik@veszpremikamara.hu
 • faxon: 88/412-150
 • személyesen: Veszprém, Radnóti tér 1.

 

A jelöléssel és a választási eljárással kapcsolatban további információ érhető el a kamara honlapján, s kiegészítő tájékoztatás kérhető a kamara székhelyén, valamint a 88/429-008-as telefonszámon.