A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet szerint 2021. január 1. napjától a vendéglátó üzleteket üzlettípusokba kell sorolni. Az új besorolás szerinti változást legkésőbb március 31-ig kell bejelenteni a jegyzőnek.
2021. január 1. napjától a vendéglátó üzleteket üzlettípusokba kell sorolni. Új üzlet létesítésekor már a kérelem tartalmazza az üzlettípus meghatározását. A már meglévő, 2021. január 1-ig bejelentett vendéglátó üzletek esetén az üzlettípust a vendéglátóhely legkésőbb 2021. március 31-ig köteles bejelenteni a jegyzőnek. Az üzlettípus meghatározásában a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 4. melléklete ad tájékoztatást és segítséget.
A vendéglátóhelyek az alábbi típusokba sorolhatók:
1. Étterem
2. Büfé
3. Cukrászda
4. Kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely
5. Italüzlet, bár
6. Zenés-táncos szórakozóhely
7. Munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely
8. Gyorsétterem
9. Rendezvényi étkeztetés
10. Alkalmi vendéglátóhely
11. Mozgó vendéglátóhely
A besorolás módosítását a 2020. december 22-én megjelent 634/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet tartalmazza.
További információk (forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség)
A Magyar Turisztikai Ügynökség és a vendéglátásszakmai szervezetek álláspontja szerint a magyarországi vendéglátás fejlesztéséhez elengedhetetlenné vált a vendéglátóhelyek működését, ellenőrzését és típusát rögzítő jogszabály módosítása.
Az eddig hatályban lévő jogszabályok több szempontból is elavultak. A termékkör szerinti besorolás nem volt egyértelmű, a termékkörök pedig nem voltak összhangban a hatályos Áfa-törvénnyel. A statisztikák a jogszabályban meghatározott típusokon alapultak, azonban az üzemeltetők főtevékenysége és a fő termékkör nem határozta meg egyértelműen a vendéglátóhely típusát.
Az MTÜ vendéglátásstratégiai céljai között kiemelten szerepelt a vendéglátóhelyek besorolását szabályozó jogszabály előkészítése, valamint az ahhoz szükséges módszertani szakmai útmutató elkészítése. Olyan módszertani szakmai tematika született, mely segítségével pontosan behatárolhatóvá váltak az egyes vendéglátóhely-típusok közti különbségek, ezáltal felállt egy korszerű, a ma piacon lévő üzlettípusokhoz igazodó kategóriába sorolási rendszer.
Az újonnan létrejött típusok lehetőséget adnak a specifikus szabályozásra, a külön szabályok létrehozásával csökkenhetnek az egyes vendéglátóhelyek adminisztratív és üzemelésre vonatkozó terhei, sokkal egyértelműbb lesz a hatóságok elvárása is az üzemeltetőkkel szemben.
Mindemellett az új rendszer arra is alkalmas, hogy megismerhetővé váljon az ágazat struktúrája és valós teljesítménye, amely megalapoz egy naprakész adatszolgáltatási mechanizmust is a válsághelyzetekben történő gyors reagálás, valamint a stratégiai és tervezési feladatok hatékony elvégzése érdekében.