Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a veszpremikamara.hu honlap a felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmaz. A honlap használatával Ön a tájékoztatást tudomásul veszi.
bővebben
Elfogadom
AA

Tanácsok koronavírus járvány esetén

2020. március 18.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályának járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos tanácsai a vendéglátóhelyek, közétkeztetők és élelmiszer-forgalmazók részére.

 

Vendéglátó és közétkeztető létesítmények

  1. Üzemi területen a felületek tisztításakor ügyelni kell a környezet vírusmentességének a megőrzésére, a munkafolyamatok megfelelő szétválasztásával, valamint a gyakoribb fertőtlenítés bevezetésével.
  2. A rendelkezésre álló információk szerint a koronavírus +60°C felett jellemzően elpusztul, ezért ajánlott a biztonságos hőkezeléssel (legalább 2 percen át tartó 72°C-os maghőmérsékletet, vagy az étel minden pontján legalább 75°C-ot biztosít) készíthető ételek étlapon tartása. Kiemelten fontos a zöldségek, gyümölcsök alapos folyóvizes lemosása. A nyers, kellően nem tisztítható alapanyagot tartalmazó ételek feltálalása kerülendő.
  3. Minden üzemi területen lévő kézmosóhelyen virucid hatású
  4. Kellő számú védőruhát, munkaruhát kell biztosítani a dolgozóknak.
  5. A konyhai személyzet ne érintkezzen a vendégekkel.
  6. Fokozottan kell ügyelni a létesítmény tisztaságára, elegendő számban és mennyiségben rendelkezésre kell, állnia vírusölő hatású (virucid) kézfertőtlenítőszernek, valamint szintén virucid hatású mosogatószernek, felület-fertőtlenítőszernek és takarítószernek.
  7. A fertőtlenítőszereket minden esetben a gyártó által magyar nyelven feltüntetett használati utasítás szerint, megfelelő koncentrációban és megfelelő behatási idővel kell felhasználni.
  8. Kézfertőtlenítési lehetőséget kell biztosítani a vendégterekben is. A fertőtlenítőszer kihelyezési helyét célszerűen kell megválasztani: bejáratnál, svédasztalos pult előtt/mellett, illemhelyeken stb.
  9. A kézzel érintett élelmiszerek (pl.: tölcsér, sütemény, gyermekétkeztetésben a kicsiknek nyújtott segítség stb.) esetén a kézhigiéné betartása kiemelt jelentőségű.
  10. A pénzkezelést és az élelmiszer kezelést külön személy végezze.
  11. A felszolgálásban részt vevők is minimalizálják a kontaktust a vendégekkel.
  12. Törekedni kell arra, hogy a vendégek összezsúfolódjanak (például vendégtér asztalszámának csökkentésével), meg kell előzni a sorban állást (például szakaszos beengedéssel minimum 1 méteres távolság tartása!)
  13. Érdemes előtérbe helyezni a kiszállítást, elvitelre történő kiszolgálást.
  14. Vendéglátóhelyeken az asztalokon elhelyezett, „közhasználatú" eszközök (pl. só- és borsszóró, ecetes üvegek stb.) tisztántartására, fertőtlenítésére fokozottan kell figyelni, átmenetileg célszerűbb kis, egyéni adagok biztosításával kiváltani használatukat. Ha ez nem megoldható, az eszközöket megfelelő számban kell kihelyezni, azok más asztalhoz átadásának elkerülése érdekében.
  15. Kenyérkosarak tisztítása, a bennük elhelyezett kendők cseréje minden használatot követően indokolt.
  16. Vendéglátóhelyeken a vendég távozását követően az asztal fertőtlenítő szerrel történő tisztítása vagy abroszcsere szükséges.
  17. A helyiségek rendszeres átszellőztetése szükséges.
  18. Kiemelten fontos és napjában többször is fertőtleníteni kell azokat a felületeket, melyeket kézzel gyakran érintenek (ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók stb.) Ezeknek a felületeknek a fertőtlenítésére az alkohol bázisú gyorsfertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők alkalmazhatóak.
  19. A személyzet különös gonddal tisztítsa az étkezés során használt eszközöket.
  20. A textíliák gépi úton történő fertőtlenítő mosása ajánlott.
  21. Alapvető élelmiszer-higiéniai követelmény, hogy élelmiszerrel — mind az előállítást mind a felszolgálás során — kizárólag egészséges emberek dolgozhatnak. Az élelmiszer kezelését végző dolgozók magas szintű személyi higiéniát kötelesek fenntartani, számukra megfelelő, tiszta öltözetet kell biztosítani.
  22. A higiéniai teendőkről (a dolgozók és a vendégek egészsége érdekében) javasolt oktatást tartani. Az NNK által javasolt valamennyi ponttal a dolgozóknak tisztában kell lenniük, és azt fokozottan be kell tartaniuk. Fontos az alapos, minden részletre kiterjedő oktatás, a munkafolyamatok pontos rögzítése.
  23. A vendéglátóhely üzemeltetőjének felelőssége, hogy a dolgozók egészségi állapotát fokozottan monitorozza és betegség gyanúja esetén intézkedjen.
  24. Az ételek adagolása során kesztyű használata kötelező, emellett a rendszeres kézmosást, kézfertőtlenítést is meg kell követelni.
  25. A kiszolgáló személyzet számára vírusölő hatású, alkoholos fertőtlenítőt, vagy egyszer-használatos kesztyűt kell biztosítani. A kesztyűben történő munkavégzés esetén is legalább 2-3 óránként javasolt kézmosási szünetet tartani.
  26. Evés, ivás előtt és után egyaránt kezet kell mosni és fertőtleníteni.
  27. A főzési alapanyagok érkezésekor és az ételek kiszállítása során a gépjárművezető és a dolgozó ne érintkezzenek. A megmaradó ételek elszállítását végző gépjárművezetőre ugyanez vonatkozik.
  28. Az ételek, élelmiszerek szállítását kizárólag egészséges személyek végezhetik. Az élelmiszer szállítást végző dolgozók magas szintű személyi higiéniát kötelesek fenntartani, számukra megfelelő, tiszta ruházatot és vírusölő hatású, alkoholos fertőtlenítőt kell biztosítani.

 

Élelmiszer-forgalmazók

A forgalmazó felelős azért, hogy valamennyi élelmiszert fokozottan védje a szennyezéstől a szállítás, a raktározás és az értékesítés teljes folyamata alatt.

Nem előre csomagolt áruk esetén. különösen. ha azok hőkezelés és/vagy mosás nélkül fogyaszthatók:

  1. Meg kell akadályozni, hogy esetlegesen fertőzött emberek köhögése, tüsszentése útján fertőző anyag (kórokozót tartalmazó nyálcseppek) kerülhessen az élelmiszerekre. Ennek megelőzését segítik a cseppfertőzés elleni védelemre alkalmazott plexi vagy egyéb védő-, légterelő burkolatok, tárolók alkalmazása.
  2. Meg kell akadályozni, hogy a vásárlás során a vásárló kezétől, vagy köhögéssel, tüsszentéssel szennyeződhessen a termék. Ehhez biztosítani kell elegendő számú, megfelelő eszközt és csomagoló anyagot (pl. egyszer használatos kesztyű, egyszer használatos nylon és papírtasakok) a csomagolatlan termékek önkiszolgáló értékesítéséhez. Ezek helyes használatáról tájékoztatni kell a vásárlókat, valamint célszerű folyamatosan felügyelni is. Amennyiben a megfelelő, cseppfertőződésmentes védelem kellő biztonsággal nem megoldható, javasolt a kiszolgálás átmeneti átszervezése, eladópult mögötti elhelyezése, végső esetben pedig a csomagolatlan élelmiszerek forgalmazásának felfüggesztése.
  3. Meg kell akadályozni, hogy a termékek közvetett kapcsolatba kerüljenek a pénzzel. Célszerű a pénz kezelésének és az áru kezelésének teljes szétválasztása. Nem megfelelő az a gyakorlat, hogy ez az egyszer használatos kesztyű folyamatos levételével, majd ismételt felhúzásával történik. Nagyobb forgalmú helyen javasolt, hogy külön személy adja ki a terméket, míg más vegye el a pénzt.
  4. Az eladók rendszeres — forgalomtól függő — kézmosása és a személyi higiénia betartása kiemelt fontosságú.
  5. A bejáratnál érintés nélkül használható, adagolós virucid kézfertőtlenítő, vagy egyszer használatos kesztyű kihelyezése javasolt.
  6. A megszokottól eltérő gyakorlattal kell az árukirakodást, üres ládák felrakodását végezni. A bolt személyzete ne érintkezzen a gépjármű vezetőjével.
  7. Javasoljuk a hulladékgyűjtők gyakoribb ürítését.

 

Környezet, berendezések, eszközök

Fokozottan tisztán kell tartani a vásárlók által gyakran érintett felületeket.

Fel kell mérni, hogy a vásárló térben melyek azok a berendezési tárgyak, eszközök, melyeket a vásárlók folyamatosan megérintenek. Ezek rendszeres takarítását és fertőtlenítését biztosítani kell.

  1. Ajtókat (amennyiben nem önműködőek) rendszeresen tisztítani kell, különösen a kilincseket.
  2. Bevásárló kocsik és kosarak heti fertőtlenítése javasolt. Gyermek nem állhat a bevásárlókocsiban, erre a vásárlók figyelmét is fel kell hívni.
  3. A boltban lévő hűtőpultok fogantyúit naponta legalább 1-2 alkalommal fertőtlenítő szerrel át kell törölni. A termékek megfogására alkalmazott eszközöket javasolt egyszerhasználatos eszközökre (zacskó, kesztyű) cserélni. A nem egyszer használatos eszközöket, amennyiben kézzel és élelmiszerrel is érintkezik, óránként cserélni kell és elmosogatni. (Pl. pékáruknál, salátabárnál kihelyezett eszközök.)
  4. A pénztárnál lévő áruszalagot, valamint az önkiszolgáló pénztárak rakodó felületeit folyamatosan tisztítani kell.
  5. Bankkártya-terminált rendszeresen fertőtleníteni kell.
  6. A környezet, berendezések, eszközök tisztításához virucid hatású mosogatószert, felület-fertőtlenítőszert és takarítószert kell alkalmazni.
  7. Lehetőség szerint a helyiségek rendszeres átszellőztetése szükséges.

 

Dolgozók

Alapvető élelmiszer-higiéniai követelmény, hogy élelmiszerrel — mind az előállítás, mind a forgalmazás során — kizárólag egészséges emberek dolgozhatnak. Az élelmiszer kezelését végző dolgozók magasszintű személyi higiéniát kötelesek fenntartani, számukra megfelelő, tiszta öltözetet kell biztosítani.

  1. A higiéniai teendőkről (a dolgozók és a vásárlók egészsége érdekében) javasolt oktatást tartani. Az NNK által javasolt valamennyi ponttal a dolgozóknak tisztában kell lenniük, és azt fokozottan be kell tartaniuk.
  2. Az üzemeltető felelőssége, hogy a dolgozók egészségi állapotát fokozottan monitorozza és a betegség gyanúja esetén intézkedjen.
  3. Csemegepultban a kesztyű használata kötelező, emellett a rendszeres kézmosást is meg kell követelni.
  4. A pénztárban a vevő által csomagolt — egyébként csomagolatlan áru, pl. pékáru - a kód olvashatatlansága miatt nem bontható ki.
  5. A pénztárban dolgozó számára kézi fertőtlenítőt, vagy egyszer-használatos kesztyűt kell biztosítani. A kesztyűt legalább 2-3 óránként javasolt cserélni, illetve kézmosási szünetet tartania.
  6. Evés, ivás előtt és után egyaránt kezet kell mosni vagy fertőtleníteni.
  7. Minden kézmosóhelyen virucid hatású kézfertőtlenítőszer használata ajánlott.
  8. Javasolt a pénztáros és a vásárlók közé plexifal beállítása.
  9. A takarítást végző személyzet védőeszközzel történő ellátásának fokozott figyelemmel kísérése.

 

Vásárlók

Minden eszközzel törekedni kell arra, hogy a vásárlókat a helyes vásárlói magatartásra ösztönözzék.

Ennek egyik módja lehet ábrákkal szemléltetni a higiénikus megoldásokat, és/vagy a helytelen gyakorlatot, valamint az áruházi hangosbemondókon keresztül felhívni a vásárlók figyelmét a legfontosabb tudnivalókra. Ilyen például a

  1. csomagolatlan termékek „összefogdosása", helytelen eszközhasználat az önkiszolgáló értékesítésnél, bevásárló kocsi rakterébe ültetett, állított gyermek.
  2. A hosszabb sorok kialakulását pl. sorszámhúzással ajánlott megelőzni, valamint vonalak felfestésével felhívni a figyelmet a javasolt várakozási távolságra (minimum 1 méter).
  3. Jól látható helyen fel kell tüntetni, hogy sorban állás során a javasolt személyes távolságot a vásárlók egymás közt és a bolt munkatársaival is tartsák meg.

 

 

Forrás: Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztálya