Az Európai Bizottság jóváhagyta a "Csopak" / "Csopaki” borok felvételének kérelmét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések közé. Számos európai élelmiszert védenek a földrajzi eredetükre és az egyedi gyártási technológiájukra utaló uniós minőségjelzések.
A "Csopak" / "Csopaki" borok termőterülete a Balaton északi partjának keleti medencéjében a Csopaktól Alsóörsig terjedő partszakasz első hegyvonulata. Az itteni borok diszkrét illatúak, ugyanakkor zamat- és illatgazdagság jellemző rájuk.
Európa gazdag kulináris hagyományokkal rendelkezik, ami kontinensünk kulturális sokszínűségének és termékeny mezőgazdaságának tudható be. Számos európai élelmiszert védenek a földrajzi eredetükre és az egyedi gyártási technológiájukra utaló uniós minőségjelzések.
Ilyen földrajzi jellegű minőségtanúsító rendszer az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) és az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM). E két minőségbiztosítási rendszer védi azokat az élelmiszeripari termékeket, melyek egy adott régióból származnak és amelyek előállítása egy konkrét hagyományos eljáráson alapul.
Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés odaítélésének feltétele az, hogy a szóban forgó termék összetevői az adott földrajzi helyről származzanak, és a terméket teljes egészében ott állítsák elő. Ami az oltalom alatt álló földrajzi jelzést illeti, azok a termékek viselhetik azt, amelyeket az adott régióban állítanak elő, dolgoznak fel vagy készítenek.