Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a veszpremikamara.hu honlap a felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmaz. A honlap használatával Ön a tájékoztatást tudomásul veszi.
bővebben
Elfogadom
AA

Görögországban jártak a vármegye vállalkozásai az Erasmus+ keretében

2024. október 30.

A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara sikeresen pályázott az Erasmus+ KA1 program keretében, így lehetőség nyílt a duális képzésben közreműködő gyakorlati oktatók, szakértők, vállalkozások külföldi tapasztalatszerzését - a külföldi jó gyakorlatok megismerése által - támogatni, és így versenyképességüket erősíteni.

A projekt keretében 2024. október 21-27. valósult meg az az egyhetes, 30 fős, térítésmentes szakmai tanulmányút Görögországban (Platamonas és környéke, Anatolikosz Olümposz, Pieria prefektúra), amelynek célcsoportja a vármegye főként turizmusban és vendéglátásban tevékenykedő, középfokú duális gyakorlati képzéssel foglalkozó vállalkozásai, gyakorlati oktatók és szakértők voltak.

A programok angol nyelven zajlottak magyar nyelvre történő tolmácsolással.

A kiutazás előtt a résztvevők egy online felkészítőn/tájékoztatón vettek részt (munkaprogram, kiutazás feltételei stb.) a kamara szervezésében, a hazaérkezést követően pedig szakmai beszámoló elkészítésével összesítették tapasztalataikat.

Főbb programok és helyszínek:

San Panteleimon Hotel**** és Resort látogatás: a hotel helyzete - az elhelyezkedéséből adódóan - nagyon hasonló, mint a Balaton-parti szálláshelyeké. Kitett a szezonalitásnak, azonban egy sajátos módon oldották meg ezen probléma kérdését: Erasmus+ mobilitási programokban résztvevő diákok elszállásolását és étkeztetését vállalják a szezonon kívüli időszakban. Jelentős kihívás - Magyarországhoz hasonlóan - a szakképzett munkaerő hiánya. Görögországban ez főként a fiatalok elvándorlásának, a szakmai és gyakorlati oktatás alacsony színvonalának, és a szektorban lévő alacsony béreknek tudható be. 

 

Kaligas Ioannis családi sajtüzem látogatás: Görögországban nagy hagyománya van a családi vállalkozásoknak, amelyet a mai napig fenntartottak. Ebben a sajtüzemben átlagban 50-60 tonna sajtot készítenek (feta, lágysajt stb.) évente, és ezzel ellátják a régió nagykereskedőit, továbbá kiskereskedelmi és vendéglátóipari egységeit is. Érvényesül a 0 km-es alapanyag beszállítás, a helyi vállalkozások szinergiában vannak a sajtüzemmel és az üzem is az agrárium többi érintett szereplőjével. A látogatás során a csoport megismerte a fetasajt készítési folyamatait is, illetve betekintést kaptak a gyártási folyamatokba. A látogatást sajtkóstolás zárta.

 

STEM Robotics oktató és kutatóközpont: a STEM mozaikszó (Science = tudomány, Technology = technológia, Engineering = mérnöki tevékenység, Mathematics = matematika). A központ célja a fiatalok edukálása a STEM területén, illetve egyetemekkel való együttműködés a STEM-gyakorlatot fókuszba helyezve. A csoport betekintést kapott a központ fejlesztéseibe (3D nyomtatás, drónok stb.), továbbá ötletelést végzett, hogy milyen robotikai és automatizálási folyamatokat lehetne megvalósítani a turisztikai és vendéglátó szektoron belül, így kezelve a munkaerőhiányt és a szezonalitást.

 

Joist Innovációs Park látogatása: a Joist Innovációs Park célkitűzése a tudástranszfer biztosítása az innovációs megoldásokra nyitott magánszemélyek, vállalkozások, egyetemek és civil szervezetek között. A csoport a park bejárása során végigkövethették a technológia fejlődését a II. világháborútól egészen napjainkig.

 

Olympian Bay Grand Resort**** látogatás: ezen hotelben a csoport a konyhába kapott betekintést. Fókuszban az alkalmazott technológiák, az infrastruktúra, a munkaszervezés, a munkaerőhiány kérdése, a tanulófoglalkoztatás és a fenntarthatóság állt.

 

Platon Private School: a csoport információkat szerzett a görög oktatási rendszer felépítéséről és bejárást tett a több egységet magába foglaló oktatási intézményben. Adott iskola rendkívül aktív az Erasmus+ programokban. Párhuzam a magyar oktatási helyzettel, hogy kevés a szakképzett, motivált pedagógus, hiányzik a diákok részéről a tisztelet, nem utolsó sorban pedig kihívás a fiatal pedagógusok integrálása, sok a pályaelhagyó.

 

Szakmai találkozó Platamonas település egy korábbi városvezetőjével: a csoport átfogó képet kapott a település és a szűkebb régió korábbi és aktuális gazdasági, demográfiai, szociológiai, oktatási és kulturális helyzetéről. 

 

Grimouras Olive Mill olivaolaj üzem látogatása: a látogatás során éppen zajlott az olivabogyó-szüret és olivaolaj készítés. A csoport az üzemben végigkövette az értékes olaj készítési folyamatait és megismerte a készítés technológiáját.

 

Kulturális program a szakmai út során: látogatás Litochoro-ba, látogatás az Olympos Nemzeti Park egyik látványosságához, a Zeusz-kádjához, illetve helyi kézműves termékek kóstolása Paleos Panteleimonaszban, azaz Platamonas ófalujában.

 

A program a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 2024-1-HU01-KA122-VET-000214476 azonosítószámú, „Nemzetközi vizeken”: fenntarthatósági és digitális megközelítések a duális képzés fejlesztésére című projektje keretében valósult meg az Erasmus+ rövid futamidejű szakképzési mobilitási (KA122-VET) programban, az Európai Unió finanszírozásával.

 Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.