Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a veszpremikamara.hu honlap a felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmaz. A honlap használatával Ön a tájékoztatást tudomásul veszi.
bővebben
Elfogadom
AA

Erasmus+ szakképzési mobilitás

A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 2021 őszén sikeresen pályázott az Erasmus+ KA1 program keretében, így lehetőség nyílt a duális képzésben közreműködő  szakemberek külföldi tapasztalatszerzését támogatni. A megfelelő válaszadás a piac felmerülő kihívásaira elengedhetetlen, fontos a folyamatos innováció és fejlődés, új módszerek alkalmazása, különösen jelenleg, a pandémia sújtotta időkben.

A fentiekre reflektálva a nyertes Erasmus+ projekt célja a gyakorlati képzéssel foglalkozó vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének erősítése és a szakképzés népszerűsítése volt a külföldi jó gyakorlatok és innovatív technikák bemutatásával és elsajátításával.

A projekt két egyhetes, ingyenes szakmai úton való részvételre adott lehetőséget a vármegyei turizmusban és vendéglátásban tevékenykedő, középfokú duális gyakorlati képzéssel foglalkozó vállalkozások gyakorlati oktatói és szakértők részére.


Az Olaszországba, Friuli-Venezia Giulia tartományba delegálandó 30 fő olyan szakmai programokon vett részt a fogadó partner szervezésében, amelyek jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a szakemberek a hazai folyamataikat innoválják, és munkájukhoz új szemlélettel viszonyuljanak.


A partnerszervezet a treviso-i székhelyű MARCO POLO G.E.I.E. volt, amely a szakmai programért felelt.
A programok olasz nyelven zajlottak magyar nyelvre történő tolmácsolással.
 

2021 őszén illetve 2022 őszén került sor a tanulmányutakra 15-15 fő részvételével, amelyekhez kapcsolódóan online tájékoztatókat (munkaprogram, Covid-szabályok, kiutazás feltételei stb.) is tartott a kamara a kiutazás előtt.

A tanulmányutak során a résztvevő vállalkozások képviselőinek kompetenciái bővültek az egészséges ételkészítés, a fenntartható alapanyagkiválasztás- és beszerzés, a főzési technológiák, a kávé- és csokoládékészítés, a biotermékek előállítása és a borászat terén.

A vállalkozásmenedzsmentet illetően betekintést kaptak a sikeres családi vállalkozások működésébe, a fenntartható, körforgásos gazdálkodásba és a helyi vállalkozások között működő szinergiákba.

A fentieken túl a résztvevők a megszerzett tudásanyagot be tudják építeni a duális képzés keretében a képzési programokba, azaz lehetőség nyílik azok átadására a tanulók részére is.
 

Főbb programhelyszínek:

Eataly Trieste: célja megmutatni, hogy a magas minőségű olasz gasztronómia mindenki számára elérhető lehet. Az Eataly név két szó fúziójából jött létre: az angol EAT (enni), és az ITALY (Olaszország) szóból. Kizárólag olyan vállalkozások termékei találhatók itt meg, amelyek előállításánál fókuszban van a minőség, a gazdasági és környezeti fenntarthatóság. A központ egyben piactér, étterem, főzőkurzusok, kóstolók és különböző események színtere.


Cocambo csokoládé- és fagylaltkészítő üzem, Mosaico cukrászda: a vállalkozás megelőzte a piaci igények megjelenését azzal, hogy nyitott a csokoládé és a kávé világa felé, és a fenntartható kakaóbab és a kávészemek közvetlen importőrévé vált. A kávészemek és a kakaóbab pörkölésével, feldolgozásával is foglalkozik, 100%-ban természetes alapanyagokból készít fagylaltot és csokoládét. A fagylaltkészítő bemutatón a résztvevők megismerték a gluténmentes alapanyagokat (pl. szentjánoskenyérliszt), valamint az egyes cukorhelyettesítőket (pl. dextróz, stevia stb.), továbbá a helyi alapanyagok tudatos használatát (pl. olasz citrom, saját készítésű kakaó). Az interaktív bemutató során felhívták a figyelmet a hulladékok és maradékok minimalizálási folyamataira is. A barista workshop során ismertetésre kerültek az egyes kávéfajták (arabica, robusta), a kávékészítés folyamata, kiemelt tekintettel a pörkölésre, őrlésre, főzésre, és a presszógépek működtetésére, karbantartására.


Bagatto kézműves sonkagyár: a világhíres san danielai sonka boutique-jának is tartják. A Bagatto család egy hatalmas tradíció része: minden egyes sonkát egyenként állítanak elő ugyanazzal a kétkeziséggel és szenvedéllyel, amely Rino Bagattot is inspirálta, a San Daniele-i Sonka Konzorcium egyik alapítóját.
 

La Glacere kézműves sonkagyár: a világhíres san danielai sonka boutique-jának is tartják. A "La Glacere" sonkamanufaktúrában a hagyomány, a természet és az emberek elhivatottsága találkozik, hogy a legmagasabb minőségű kézműves terméket hozzák létre.
 

Ceschia lepárlóüzem: több mint százéves hagyományokkal büszkélkedhet, Friuli egyik legrégebbi lepárlóüzeme. Története 1886-ban született Nimisben, Udine tartományban, amikor Giacomo Ceschia városról városra járt kocsijával, hogy összeszedje a törkölyt és a gyümölcsöt a gazdáktól, majd lepárolja az általa épített vándor lepárlóban, mely az adott korszak egyik újítása volt. A mostani szenvedély és türelem ugyanaz, mint akkor, és a Ceschia grappákat továbbra is az eredeti, 1886-os receptúra szerint desztillálják. A 2017-ben minden helyiségében teljesen felújított lepárlóüzem, a történelem és az innováció tökéletes ötvözete a lepárlás nagy hagyománya mellett, amelybe a látogatók egy tárlatvezetés során nyertek betekintést.


Agricola de Munari: a mezőgazdasági vállalkozás almát és zöldségeket termeszt gondos odafigyeléssel a tápanyagérték megtartására és a zöldségek, gyümölcsök érzékszervi jellemzőire. Így született meg az almatermesztés irányvonala: almalé, almaecet, almabor, fahéjas, gyömbéres, citromos almadzsem. Számos kísérlet után kezdte el termeszteni a De Munari a földimogyorót, kikísérletezve a növények legjobb gondozási formáját.


Academia del Gusto FVG: magas színvonalú gasztronómiai iskola és egyben egy olyan hely, ahol az olasz és a friuli konyhát népszerűsítik. Diákok, szakemberek, de amatőrök számára is nyújtanak szakmai gyakorlati órákat, kurzusokat. Az intézmény bemutatása lehetőséget nyújtott az olasz- és magyar vendéglátó szakképzési rendszer összehasonlítására: diákok felvételi követelményei, képzési időtartam, képzési módszerek, duális képzés, gyakorlati képzőhelyek felszereltsége, képzés finanszírozása stb.


Al Doge étterem: a kenyér- és pizzakészítés workshop helyszíne: 5-6 lisztfajta ismertetése után az étterem pizza- és kenyérkészítő mestere bemutatta az azokból készülő tészták sütési, dagasztási, kelesztési lépéseit. A workshop lehetőség nyújtott a résztvevők aktív bekapcsolódására, így a pizza- és focacciakészítésbe (tésztagyúrás, -nyújtás stb.)
 

ZOFF FORMAGGI farm: A "ZOFF FORMAGGI" farmon az alábbi a témákban tájékozódhattak a résztvevők: állattartás az állatjólét szellemében, nyerstejes sajt feldolgozása bio sajtok, falusi vendéglátás, tejes kozmetikumok és innovatív kereskedelmi módszerek.
A vállalkozás teljes mértékben biominősítéssel rendelkezik, a szántóföldektől az állattenyésztésen át a sajtkészítésig.
 

Campagna Amica Udine: egy közel 600 négyzetméteres teret kínáló piac, ami 25 helyi termelőnek ad otthont, és nyújt szakmai támogatást (marketing stb.) hogy a termékeiket a fogyasztóknak közvetlenül értékesíthessék.
 

"La Colombara" étterem: Az immár 40 éve családi kézben lévő étterem hagyományos olasz és tipikus helyi ételeket kínál, amely a vacsorák helyszíneként szolgált.
 

Tomadin Alimentari üzlet: az 1980-as években, Marisa Tomadin, a Cormons Mezőgazdasági Szövetkezet élelmiszerboltjának mintája alapján hozta létre az Alimentari Tomadin üzletet, és már több mint harminc éve népszerűsíti a Collio jellegzetes termékeit. Az Alimentari Tomadin sajtok, felvágottak, sonkák, fűszerek, kenyér, kekszek, lekvárok, mézek, szeszes italok, kézműves csokoládé, olívaolaj, balzsamecet és tipikus friuli édességek széles választékát kínálja. A résztvevők a helyi termékek széles skálájával találkozhattak.
 

Cicchetteria-látogatás Velencében: tipikus velencei hely, amely az ország lakóinak életmódját meséli el. Veneto térségében és különösen Velencében szokás ezeken a helyeken cicchettit (bor-,sörkorcsolya) fogyasztani aperitif közben vagy a főétkezések alkalmával.

 


Egy résztvevő véleménye:

„A program nagyon jó lehetőség volt arra, hogy közelről megismerkedjünk az olasz étkezési kultúrával, jellegzetes olasz alapanyagokkal, konyhatechnológiai eljárásokkal.  Kapcsolati hálónkat szélesíthettük. Új szakmai tapasztalatokat gyűjthettünk és oszthattunk meg hasonló területen dolgozó kollégákkal. A program összeállítása során törekedtek a sokszínűségre és a gyakorlatiasságra. A programban, akik vállalták, hogy átadják a tudásukat, illetve életútjukat példaként elénk tárják, igaz vendégszeretettel fogadtak bennünket. Nem utolsó sorban kizökkenhettünk a hétköznapokból és energiával töltődtünk, szakmailag inspirálódtunk.”


 

A program a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 2021-1-HU01-KA122-VET-000017398 azonosítószámú, „Nemzetközi tudásmegosztás a turisztikai szektor fenntartható fejlődéséért” című projektje keretében valósult meg az Erasmus+ rövid futamidejű szakképzési mobilitási (KA122-VET) programban, az Európai Unió finanszírozásával.

 Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.