Megjelent a Magyar Közlöny 2021. évi 90. számában az élelmiszerek és az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 20/2021. (V. 17.) AM rendelete, amely hatálytalanítja az 57/2010. (V. 7.) FVM rendeletet.
E rendelet hatálya az élelmiszerek és az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak előállítására és forgalomba hozatalára terjed ki, ugyanakkor nem hatályos az alábbiak vonatkozásában:
- a magánháztartásban előállított, saját fogyasztásra szánt élelmiszerekre és a saját felhasználásra szánt,
- élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra és tárgyakra,
- a kistermelői élelmiszer-termelésre, -előállításra és -értékesítésre,
- a lőtt vadból származó termékeknek a vadászatra jogosult által történő értékesítésére,
- az étkezési célra forgalomba hozott vadon termő gombákra,
- a szőlészeti és borászati üzemek működésének engedélyezésére,
- a borászati termékek forgalomba hozatalának engedélyezésére,
- az élelmiszerláncban felhasználható fertőtlenítőszerek forgalomba hozatalának engedélyezésére.
A rendeletet az olyan anyagokra és tárgyakra kell alkalmazni – ideértve az élelmiszerrel érintkező aktív és intelligens anyagokat és tárgyakat is, amelyek
- rendeltetése késztermék állapotukban, hogy élelmiszerrel érintkezésbe kerüljenek vagy
- késztermék állapotukban már érintkezésbe kerültek élelmiszerrel, és ezt a célt szolgálják;
- ésszerűen elvárható, hogy késztermék állapotukban szokásos vagy előrelátható felhasználási körülményeik között érintkezésbe kerülnek élelmiszerrel, vagy alkotóelemeiket az élelmi-szereknek átadják.
A rendelet az alábbi fő pontokat tartalmazza:
- az élelmiszer-vállalkozó (csírákat termelő létesítmények, állati eredetű termékeket kezelő létesítmények /háziasított patás állatok, baromfi, nyúl, tenyésztett vad/halászati termékek) milyen tartalommal köteles benyújtani a létesítmény engedélyezése iránti kérelmet (az engedély határozatlan időre szól);
- milyen kötelezettség áll fenn a tevékenység szüneteltetése esetén;
- milyen kötelezettség áll fenn adatváltozás (tevékenység, személy, termékkörök) esetén;
- mely esetekben kell az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek bejelentést tenni, és mit szükséges tartalmaznia a bejelentésnek.
A rendelet változásokat eszközöl az alábbi jogszabályokban is:
- Az egyes állatok szaporításának, a szaporítóanyag felhasználásának, valamint behozatalának és kivitelének állategészségügyi feltételeiről szóló 61/2002. (VIII. 1.) FVM rendelet
- A növényvédő szerrel szennyezett csomagolóeszköz hulladékok kezeléséről szóló 103/2003. (IX. 11.) FVM rendelet
- Az egyes élő állatok és termékek Európai Unión belüli kereskedelmével kapcsolatos állategészségügyi és állattenyésztési ellenőrzésekről szóló 54/2004. (IV. 24.) FVM rendelet
- Az „EK-műtrágya”-ként megjelölt műtrágyák forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről szóló 37/2006. (V. 18.) FVM rendelet
- A hagyományos különleges terméknek minősülő mezőgazdasági termékek és élelmiszerek elismerésének és ellenőrzésének rendjéről szóló 15/2008. (II. 15.) FVM rendelet
- A kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet
- A borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről szóló 27/2011. (IV. 12.) VM rendelet
- Az elejtett vad kezelésének és értékesítésének élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló 43/2011. (V. 26.) VM rendelet
- Az élő állatok belföldi szállításának állat-egészségügyi szabályairól szóló 87/2012. (VIII. 27.) VM rendelet
- A környezetvédelmi és természetvédelmi hatósági eljárások igazgatási szolgáltatási díjairól szóló 14/2015. (III. 31.) FM rendelet
Hatályát vesztette az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről szóló 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet.
Forrás: Magyar Közlöny 90/2021. szám