Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a veszpremikamara.hu honlap a felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmaz. A honlap használatával Ön a tájékoztatást tudomásul veszi.
bővebben
Elfogadom
AA

Élelmiszerek és az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak - új rendelet

2021. május 19.

Megjelent a Magyar Közlöny 2021. évi 90. számában az élelmiszerek és az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 20/2021. (V. 17.) AM rendelete, amely hatálytalanítja az 57/2010. (V. 7.) FVM rendeletet.

E rendelet hatálya az élelmiszerek és az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak előállítására és forgalomba hozatalára terjed ki, ugyanakkor nem hatályos az alábbiak vonatkozásában:

  • a magánháztartásban előállított, saját fogyasztásra szánt élelmiszerekre és a saját felhasználásra szánt,
  • élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra és tárgyakra,
  • a kistermelői élelmiszer-termelésre, -előállításra és -értékesítésre,
  • a lőtt vadból származó termékeknek a vadászatra jogosult által történő értékesítésére,
  • az étkezési célra forgalomba hozott vadon termő gombákra,
  • a szőlészeti és borászati üzemek működésének engedélyezésére,
  • a borászati termékek forgalomba hozatalának engedélyezésére,
  • az élelmiszerláncban felhasználható fertőtlenítőszerek forgalomba hozatalának engedélyezésére.


A rendeletet az olyan anyagokra és tárgyakra kell alkalmazni – ideértve az élelmiszerrel érintkező aktív és intelligens anyagokat és tárgyakat is, amelyek

  • rendeltetése késztermék állapotukban, hogy élelmiszerrel érintkezésbe kerüljenek vagy
  • késztermék állapotukban már érintkezésbe kerültek élelmiszerrel, és ezt a célt szolgálják;
  • ésszerűen elvárható, hogy késztermék állapotukban szokásos vagy előrelátható felhasználási körülményeik között érintkezésbe kerülnek élelmiszerrel, vagy alkotóelemeiket az élelmi-szereknek átadják.


A rendelet az alábbi fő pontokat tartalmazza:

  • az élelmiszer-vállalkozó (csírákat termelő létesítmények, állati eredetű termékeket kezelő létesítmények /háziasított patás állatok, baromfi, nyúl, tenyésztett vad/halászati termékek) milyen tartalommal köteles benyújtani a létesítmény engedélyezése iránti kérelmet (az engedély határozatlan időre szól);
  • milyen kötelezettség áll fenn a tevékenység szüneteltetése esetén;
  • milyen kötelezettség áll fenn adatváltozás (tevékenység, személy, termékkörök) esetén;
  • mely esetekben kell az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek bejelentést tenni, és mit szükséges tartalmaznia a bejelentésnek.


A rendelet változásokat eszközöl az alábbi jogszabályokban is:

Hatályát vesztette az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről szóló 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet.

Forrás: Magyar Közlöny 90/2021. szám