Nagyobb mértékben nő a bioélelmiszerek iránti igény, mint a biogazdaságok aránya. A jobb minőségű bioélelmiszerek, valamint a hatékonyabb környezet- és állatvédelem érdekében módosítja az ökológiai termékekről szóló szabályozását az EU.
Mi számít ökológiai termelésnek?
Az ökológiai gazdálkodás olyan fenntartható gazdálkodási gyakorlat, amely az élelmiszertermelés teljes folyamatában szem előtt tartja a környezetvédelmet és az állatok jólétét, a vetőmagok beszerzésétől kezdve a feldolgozáson át az értékesítésig.
Uniós szabályozás:
Az ökológiai termelésre és az ökológiai termékek címkézésére vonatkozó uniós szabályok biztosítják, hogy az egész EU-ban csakis jó minőségű élelmiszereket láthatnak el ökológiai címkével. A szabályozás kitér a mező- és halgazdaságra, az élelmiszer-feldolgozásra, a biominősítésre, valamint az EU-n kívülről érkező ökológiai termékek szabályozására.
Az európai biogazdák fenntarthatóan bánnak a természeti erőforrásokkal és az energiával, támogatják az állatok jólétét és hozzájárulnak a biológiai sokféleség, az ökológiai egyensúly, illetve a víz- és talajminőség fenntartásához.
Az ökológiai gazdálkodásokra vonatkozó uniós szabályok:
- vetésforgó alkalmazása az erőforrások leghatékonyabb felhasználásáért,
- a kémiai növényvédőszerek és műtrágya használatának tiltása,
- az állatállománynak adott antibiotikumok szigorú korlátozása,
- a genetikailag módosított szervezetek (GMO-k) tiltása,
- helyi és természetes eredetű trágya és takarmány használata,
- szabadtartásos állatnevelés és biotakarmányozás,
- ökológiai elvárásokhoz igazított állattenyésztési gyakorlatok.
Az uniós ökologo:
Az EU ökológiai logóját csak az uniós szabályoknak megfelelő élelmiszereken tüntethetik fel, például ökológiai gazdaságból származó frissárun, illetve előrecsomagolt termékek esetében kizárólag azokon, amelyeknek összetevőinek legalább 95%-a ökológiai minősítéssel rendelkezik. Az áruházak saját termékeiket csak akkor láthatják el ökológiai címkével, ha megfelelnek ezeknek a szabályoknak.
Európai bioélelmiszerek és termőföldek:
Az uniós bioélelmiszerek piaca folyamatosan bővül, jelenleg évi 37,4 milliárd euró forgalmat bonyolít. Bár az elmúlt években nőtt Európában az ökológiai termőföldek aránya, még így is mindössze 7,5%-át teszik ki az összes mezőgazdasági területnek.
Magyarországon még ennél is kevesebb, a termőföldek mindössze 3,5%-a rendelkezik ökológiai minősítéssel. Emiatt az EU kénytelen importtal kielégíteni az egyre növekvő vásárlói igényt.
Az új szabályozás:
Az iparágban végbement változások miatt szükségessé vált a meglévő szabályozás felülvizsgálata. Az alábbiakban bemutatjuk a módosító javaslat legfontosabb pontjait.
- Szigorúbb ellenőrzés: Az élelmiszertermelés minden résztvevőjének éves, de legalább kétéves helyszíni ellenőrzésen kell átesnie, beleértve a gazdákat, az állattenyésztőket, az élelmiszerfeldolgozókat, a kereskedőket és az importőröket is.
- Igazságosabb verseny: Jelenleg az EU-n kívülről érkező bioélelmiszereknek hasonló, de nem pont ugyanolyan szabályoknak kell megfelelniük, mint az európai termékeknek. Ezt a szabályozást fokozatosan eltörlik, a jövőben ugyanazok a szabályok vonatkoznak minden Európában értékesített ökológiai termékre.
- Növényvédők használata: 2025-től a gazdáknak minden szükséges óvintézkedést meg kell tenniük azért, hogy a bioélelmiszerek a meg nem engedett növényvédőkkel és műtrágyával ne érintkezhessenek. Ha csalás vagy gondatlanság miatt ez mégis megtörténne, úgy a termék elveszti az ökológiai minősítést. Ez nem érvényes azokra a tagállamokra, ahol bizonyos határérték alatt megengedett a kémiai növényvédők és a műtrágya használata, amennyiben engedélyezik más uniós országból érkező bioélelmiszerek forgalmazását is.
- Vetőmagok és haszonállatok: Minden tagállamban létrehoznak egy digitális adatbázist a rendelkezésre álló ökológiai minősítésű vetőmagokról és haszonállatokról.
- Kevert gazdaságok: A jövőben a gazdák ökológiai és hagyományos termékeket is termelhetnek, de egyértelműen el kell választaniuk a kettőt.
- Minősítés: Egyszerűbb lesz a kis gazdaságok minősítési eljárása.
- Új biotermékek: Olyan új termékek is kaphatnak ökológiai minősítést, mint a só, a parafadugó és az illóolajok.
A teljes cikk ide kattintva olvasható.
Forrás: europarl.europa.eu