Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a veszpremikamara.hu honlap a felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmaz. A honlap használatával Ön a tájékoztatást tudomásul veszi.
bővebben
Elfogadom
AA

"Mindenmentes" konyhai workshop

Szerző: Tremmer Tamás
2020. február 12.

Lehet-e jóízűt enni adalékanyagok, ízfokozók nélkül? Ha a válasz határozottan nemleges, akkor ezzel vitába kell szállni. És érdemes is ezt a vitát gerjeszteni, mert minél mélyebben ásunk a dolgok mélyére, annál többet tudunk meg az adalékanyagokról. És kiderül, nélkülük is finom lehet az étek.

 

Legyen szó közétkeztetésről vagy menő, Michelin csillagos étteremről, napjainkban egyre inkább előtérbe kerül az egészséges étrend kialakításának igénye. Az allergiában, vagy más, emésztési zavarban szenvedők betérhetnek-e egy nyilvános helyre kockázat nélkül?

Az anomáliák feloldása érdekében a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egynapos továbbképzést szervezett, amelynek keretében a vendéglátásban érintett szakemberek megismerhették a speciális étrenden élő vendégkörre kialakított étrendajánlatokat, recepteket és az új technológiák alkalmazásával elkészített ételeket. A résztvevők - a vendéglátásban dolgozó szakácsok, pincérek, cukrászok - átfogó szakmai tájékoztatást kaptak az ételintoleranciával, ételallergiával küzdő emberek minőségi vendéglátása érdekében.

A kamarai felhívás nyitott fülekre talált, bizonyítja ezt az érdeklődők nagy száma. A fórum sikerességéhez az is hozzájárult, hogy nemzetközileg is ismert szaktekintély sikerült Veszprémbe csábítani.

 

 

Tanács Attila, a Mindenmentes Főzősuli alapítója, szakmai vezetője, mesterszakács, fejlesztő-séf. 16 évig volt gasztronómiai versenyek aktív szereplője, többszörös Európa-, világ- és olimpiai bajnok. 2003 óta foglalkozik oktatással, szakmai képzésekkel. Jelen feladatai közé tartozik az egészséges étrend kialakításának szakmai oktatása. Több éve foglalkozik a paleolit táplálkozással, valamint a táplálék-allergiával kapcsolatos ételek fejlesztésével.

A kötetlen hangvételű, családias beszélgetés során az érdeklődők elméleti és gyakorlati tájékoztatást, tanácsokat egyaránt kaptak. Kivesézték a Balaton és környéki tapasztalatokat. Az előadó bemutatott eddig kevésbé ismert alapanyagokat, beszélt a kiváltások, helyettesítések lehetőségéről, nem utolsó sorban a helyes vendégkezelésről, a telefonhívás pillanatától a vendég távozásáig.

Hitelességével végig ébren tartotta az érdeklődést. Az általa átadott tudás egyrészt a hatalmas szakmai munkásságára épült. Másrészt pedig ő is „szenvedő fél”, hiszen diagnosztizált IBS-sel és refluxszal, valamint számos táplálék-allergiával és -intoleranciával küzdő szakács, ( -glutén, tej, tojás, élesztő ...), így saját tapasztalataira építve segített átlendülni az első nehézségeken.

A főzés öröm, még ha adalékmentes anyagokkal dolgoznak is. Az étkek pedig finomak. A délelőtti elmélet után, mindezt a délutáni gyakorlati bemutató során bizonyították is. Szóval: lehet-e adalékanyag mentesen főzni? A válasz határozottan: igen! A fórum résztvevőit már biztosan nem kell győzködni ennek az ellenkezőjéről.